Ciorba de burtă de la IRIC Bacău, apreciată în anii ’70-’80, pusă din nou în farfurii

18

O rețetă culinară ce folosește ca materie primă burta de vită a determinat în anii ’70 – ’80 un pelerinaj spre Bacău al personalităților vremii din toată țara. Aceștia veneau adesea la Bacău să-și satisfacă o poftă gastronomică nemărginită: ospățul cu ciorbă de burtă.

Ciorba de burtă nu era, în principiu, o noutate pentru bucătăria tradițională țărănească din Moldova, zonă în care creșterea bovinelor fusese o ocupație importantă de-a lungul secolelor. Probabil, mulți gurmanzi din zilele noastre se pot întreba, pe bună dreptate, după ce au consumat celebra ciorbă de burtă în sutele de restaurante românești și au apreciat-o, dar nu i-au găsit virtuți gustative de „elită”, de ce atunci actori, scriitori, oamenii de știință, specialiști în diferite domenii, dar și reprezentanți importanți ai administrației vremii participau fie la manifestări culturale, fie plecau în delegații la Bacău, cu scopul de a fi serviți cu ciorbă de burtă făcută cu o savoare unică doar într-un singur loc: fostul abator de carne, cunoscut în epocă sub numele de IRIC, adică Întreprinderea Regională de Industrializarea Cărnii.

Orice manifestare a timpului includea, ca o cerință expresă a oaspeților, acest preparat culinar. Fie că era vorba de artiști și scriitori precum Radu Beligan, Amza Pellea, Toma Caragiu, Nichita Stănescu, Nicolae Herlea, Henri Coandă, Solomon Marcus, Carmen Stănescu, Ileana Stana Ionescu, Andrei Pleșu, Marina Voica, Dan Spătaru, Cornel Constantiniu, Augustin Buzura, fie de lideri importanți ai partidului, absolut toți erau încântați dacă în meniul servit la Bacău era inclusă și ciorba de burtă, pe care o savurau cu o bucurie manifestată fără reținere în conversațiile ce se iscau în timpul prânzului ori a cinei. Aceeași „fervoare” se citea și pe chipurile oaspeților străini aflați în tranzit ori în vizită prin municipiu. Dar asta numai dacă ciorba de burtă era produsă la IRIC.

Foarte multe persoane, inclusiv cei mai pricepuți maeștri-bucătari din cele patru-cinci restaurante cunoscute ale Bacăului acelor vremuri sau din cantinele muncitorești ale marilor unități industriale au încercat să egaleze calitățile gustative ale celebrului „patent” al ciorbei de burtă, dar fără folos.

De altfel, nu se mai știa nici cine a „brevetat” rețeta celebrei ciorbe de burtă din Bacău. Secretul „tehnicii” de realizarea a ciorbei de burtă de Bacău părea să se fi pierdut odată cu desființarea IRIC și dărâmarea cantinei. Asta până de curând când am descoperit, cu totul întâmplător, un patron de restaurant băcăuan, Emil Marcu, pe atunci tânăr „ucenic” în bucătăria IRIC. După ce și-a consolidat în ultimii trei ani afacerea proprie, acesta dorește să reînceapă fabricarea rețetei ciorbei ce a făcut faimos orașul Bacău.

 

  • Întrebarea care se pune este de ce i-au trebuit atâția ani celebrei ciorbe de burtă din Bacău pentru a fi readusă în actualitate?

„Pentru că în afară de materia primă, de dozajele acesteia, există și o tehnică unică, gândită ori aflată, cine știe cum și de unde, de nea Marcel Zigler, administratorul de atunci al cantinei IRIC, prin care se poate obține respectivul gust. Eu nu mi-am permis să trec la producerea ciorbei nu numai financiar vorbind, dar și din punct de vedere al condițiilor de realizarea a preparatului, precum și al procurării de materie primă proaspătă”, spune Emil Marcu.

Burtă de vacă se găsește acum în mai toate supermarketurile și este un produs nu numai curățat perfect, dar chiar și prefiert. Deci, este ușor de preparat pentru orice gospodină. Ingrediente precum zarzavaturi, legume, mirodenii, smântână, oțet se găsesc, de asemenea, din abundență pe piață. Atunci, de ce, în pofida numeroaselor încercări făcute după 1990, nu s-a mai obținut gustul atât de căutat în diversele restaurante, unele de elită nu numai din Bacău, dar și din țară?

După mai multe discuții și rememorări despre alte bunătățuri făcute pe vremuri la cantina IRIC Bacău, nea Emil și-a exprimat dorința de a face din ciorba de burtă autentică „un eveniment, dar și o reînnoire a acestui brand băcăuan”. Și asta, în memoria lui nea Marcel Zigler și a bunătăților create de el, potrivit lui Emil Marcu.

„Spun la plural pentru că au mai fost și alte bunătăți culinare create ori aflate de el din rețetare vechi de care s-au bucurat și doresc, sunt convins, să se mai bucure oamenii„, spune cel care păstrează secretele ce au făcut celebră bucătăria IRIC și mai puțin pe acela care le crease, Marcel Zigler, un ilustru anonim ce trebuie redescoperit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata