Circa 82% din bărbați suferă de andropauză când ajung la 50 de ani

Circa 82% din bărbaţi suferă de andropauză când ajung la 50 de ani. Potrivit grupului de consiliere terapeutică „Coaching Club” din Spania, această stare debutează cu schimbări subtile care sunt atribuite în mod greşit condiţiilor de stres, depresiei sau problemelor tipice vârstei, relatează ziarul spaniol ABC.

Andropauza, denumită şi criza vârstei mijlocii la bărbaţi, este un proces de durată şi treptat care provoacă numeroase schimbări în organismul individului. Pe lângă tulburările de ordin sexual, intervin şi probleme de ordin emoţional, care generează iritabilitate, nelinişte sau pierderea propriei stime, stres familial sau depresii acute.

Aceste tulburări nu sunt legate doar de aspectul personal, ci şi de cel profesional, precum pierdere inerentă a interesului şi avântului sau o manifestare crescută de agresivitate, teama faţă de anumite situaţii intervenite la serviciu care înainte erau considerate chestiuni de rutină şi care acum par scăpate de sub control.

Există simptome percepute în postura fizică: mersul gârbovit, tonul şovăitor, completat de o stare vizibilă de slăbiciune. Există indicii şi la nivel motivaţional sau al energiei interioare: pierderea interesului faţă de anumite proiecte, senzaţie de incapacitate, de a genera idei noi şi lipsa de competitivitate.

În ce priveşte relaţia cu anturajul se poate manifesta o pierdere a încrederii în sine, a tenacităţii, a dinamismului şi chiar a eficienţei. Toate acestea pot genera senzaţie de nelinişte, nervozitate şi irascibilitate. Depresia este simptomul cel mai evident. Elementul declanşator este pierderea tinereţii care generează anxietate şi incertitudine. Îmbătrânirea părinţilor joacă un rol decisiv, având în vedere că se produce un fenomen de identificare care acutizează starea.

Apar îndoieli în privinţa serviciului, a relaţiilor cu mediului social sau chiar la nivel de cuplu şi de intimitate. Intervin gânduri recurente legate de vârstă şi de tabieturi considerate de alţii tipice pentru un om bătrân.

Pentru a combate aceste simptome, terapeuţii spanioli propun terapie în grup. Faptul de a se putea sprijini pe un grup de persoane aflate în aceeaşi situaţie va ajuta individul să-şi împărtăşească propriile probleme şi să le înfrunte cu ajutorul unei echipe de profesionişti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata