Citi va renunţa la diviziile de consumer banking din 11 ţări

Citigroup Inc va renunța la diviziile de consumer banking din 11 piețe, în condițiile în care majoritatea marilor bănci americane își reduce activitatea pe acest segment, pentru a obține profituri mai ridicate, transmit CNBC și Reuters.

A treia mare bancă din SUA vrea să-și vândă diviziile de consumer banking din șase state din America Latină, precum și din Japonia, Egipt, Cehia, Ungaria și Guam.

De asemenea, Citigroup a raportat, marți, o creștere de 13% a profitului net ajustat în trimestrul trei din 2014, datorită rezultatelor mai bune înregistrate la portofoliul de active neperformante rămas în urma crizei financiare.

În perioada iulie — septembrie 2014, profitul net ajustat a urcat la 3,67 miliarde de dolari, sau 1,15 dolari pe acțiune, de la 3,26 miliarde de dolari, sau 1,02 dolari pe acțiune, în trimestrul trei din 2013. Analiștii se așteptau la un câștig de 1,12 dolari pe acțiune, respectiv la venituri de 19,05 miliarde de dolari în perioada iulie — septembrie 2014.

Citigroup operează în peste 160 de state și jurisdicții, cu peste 200 de milioane de conturi ale clienților.

În România, Raiffeisen Bank a anunțat, anul trecut, că va achiziționa portofoliul de împrumuturi de retail al diviziei din România a băncii americane Citigroup.

În iulie, Citigroup a acceptat să plătească în SUA suma de șapte miliarde de dolari pentru închiderea unei investigații legate de vânzarea de obligațiuni ipotecare riscante de tip subprime, considerate vinovate pentru alimentarea crizei financiare mondiale din 2008.

Acest acord, care vine după mai multe luni de negocieri cu autoritățile judiciare și financiare americane, se va traduce printr-o pierdere excepțională de 3,8 miliarde de dolari în rezultatele pentru trimestrul al doilea ale Citigroup. Suma totală plătită de Citigroup este de două ori mai mare decât estimările analiștilor financiari, dar sub suma de 12 miliarde de dolari solicitată de autorități în cursul negocierilor.

Departamentul de Justiție din SUA investighează mai multe bănci pentru inducerea în eroare a investitorilor în legătură cu valoarea obligațiunilor garantate prin ipoteci. Citigroup și alte bănci au minimalizat riscurile acestor obligațiuni ipotecare de tip subprime atunci când le-au vândut investitorilor, aceste obligațiuni generând ulterior pierderi pentru investitorii care le-au cumpărat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata