Citigroup plăteşte şapte miliarde de dolari pentru a pune capăt unei anchete

Grupul bancar american Citigroup a anunțat luni că a acceptat să plătească suma de șapte miliarde de dolari pentru închiderea unei investigații legate de vânzarea de obligațiuni ipotecare riscante de tip subprime, considerate vinovate pentru alimentarea crizei financiare mondiale din 2008, transmite Reuters.

Citigroup a precizat într-un comunicat că va achita 4,5 miliarde de dolari din această amendă în numerar și restul de 2,5 miliarde de dolari sub formă de indemnizații pentru consumatori. Partea în numerar va consta în suma de patru miliarde de dolari care va fi plătită Departamentului american al Justiției și 500 milioane de dolari către Procurorul general și FDIC

Acest acord, care vine după mai multe luni de negocieri cu autoritățile judiciare și financiare americane, se va traduce printr-o pierdere excepțională de 3,8 miliarde de dolari în rezultatele pentru trimestrul al doilea ale Citigroup.

Suma totală plătită de Citigroup este de două ori mai mare decât estimările analiștilor financiari, dar sub suma de 12 miliarde de dolari solicitată de autorități în cursul negocierilor.

Departamentul de Justiție din SUA investighează mai multe bănci pentru inducerea în eroare a investitorilor în legătură cu valoarea obligațiunilor garantate prin ipoteci. Citigroup și alte bănci au minimalizat riscurile acestor obligațiuni ipotecare de tip subprime atunci când le-au vândut investitorilor, aceste obligațiuni generând ulterior pierderi pentru investitorii care le-au cumpărat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata