Clienţi ai Credit Europe Bank şi Volksbank au câştigat, irevocabil, procese pe clauze abuzive

21

Clienţii Credit Europe Bank România care au dat banca în judecată pentru clauze abuzive îşi vor recupera comisioanele de acordare şi de administrare pe care le-au plătit băncii de la încheierea contractului de credit până în prezent plus dobânda legală cuvenită, potrivit hotărârii Tribunalului Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă, pronunţată în data de 30 ianuarie 2014.

Prin această hotărâre, comisioanele de administrare şi acordare ale Credit Europe Bank N.V., banca olandeză (care îşi desfăşoară operaţiunile prin Credit Europe Bank România S.A.) au fost declarate abuzive în mod irevocabil, potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Cabinetul de avocatură ‘Avram Codruţ’, care a reprezentat clienţii în procesul cu banca.

‘Prin decizia pronunţată, a fost respins recursul băncii, fiind menţinută sentinţa instanţei de fond prin care au fost constatate nule absolut în baza Legii nr. 193/2000 clauzele referitoare la comisionul de acordare şi comisionul de administrare lunar. Banca este obligată să returneze toate sumele încasate în contul acestor comisioane din momentul încheierii contractului şi până la zi, la care se adaugă dobânda legală şi să nu mai încaseze aceste sume pentru viitor’, se precizează în comunicatul citat.

Sentinţa a fost pronunţată şi împotriva Credit Europe Ipotecar IFN S.A.

‘Hotărârea este definitivă şi irevocabilă. Ea se aplică numai clienţilor din acest dosar, nu tuturor contractelor de credit ale acestei bănci, însă reprezintă un precedent important pentru acest gen de speţe’, se mai arată în comunicat.

Săptămâna trecută, o altă bancă a pierdut definitiv un proces cu un grup de clienţi, Este vorba despre Volksbank în cazul căreia Tribunalul Bucureşti a decis, irevocabil, pe 29 ianuarie 2014, că modificarea unilaterală a dobânzii şi comisionul de risc perceput sunt abuzive. ‘Este vorba despre câştigarea de către clienţi a recursului Volksbank la decizia justiţiei din decembrie 2012. Ca urmare a acelei decizii, banca a fost obligată să restituie clienţilor banii reţinuţi în contul comisionului de risc. O parte dintre clienţi şi-au recuperat deja aceşti bani, alţii au aşteptat şi soluţionarea recursului’, a declarat  Ilie Bălăşoiu, reprezentantul unor grupuri de clienţi Volksbank. În cazul dobânzii, în urma deciziei Tribunalului, se va reveni la prevederile din contractul iniţial.

Decizia vizează peste 300 de contracte de credit în care sunt implicate 580 de persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata