Clienţii cu credite în franci elveţieni: Băncile nu vor să negocieze reducerea ratelor şi acordarea unui discount

Băncile nu sunt responsabile și nu vor să negocieze reducerea ratelor și acordarea unui discount semnificativ, a declarat, duminică, 14 iunie,Cătălin Voivozeanu, membru al Grupului Clienților cu Credite în CHF /GCCC/.

‘Noi am încercat și varianta propusă de Guvernatorul BNR /Mugur Isărescu, n.r./, de a negocia direct cu restul băncilor. Încercăm în continuare acest lucru, pentru că nu s-a finalizat acest proces, dar este decât o încercare și atâta tot, deoarece băncile nu sunt responsabile și nu vor să participe în mod concret la o reducerea semnificativă a ratei și acordarea unui discount, așa cum a făcut Banca Transilvania. Deci, în cazul acesta, când băncile nu vor să negocieze, singura noastră soluție este o lege, dar și parlamentarii noștri după cum se vede, nu se ocupă de problemele cetățenilor’, a spus Voivozeanu.

Grupul Clienților cu Credite în CHF a organizat, duminică, 14 iunie, între orele 15,30-18,30, în Piața Victoriei, un miting prin care au protestat față de atitudinea clasei politice și a Băncii Naționale a României /BNR/ în problema creditelor acordate în această monedă.

Din informațiile Jardarmeriei, la eveniment sunt prezente peste 1.000 de persoane.

Conform datelor Băncii Naționale a României /BNR/, portofoliile băncilor comerciale din România aveau, la 1 ianuarie 2015, un număr de 65.000 de persoane cu credite în franci elvețieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea împrumuturilor.

‘În portofoliile băncilor comerciale din România figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite în franci elvețieni. Dintre acestea, 36.546 au cerut, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor împrumuturi’, a menționat, duminică,Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Acesta a precizat, totodată, că din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor în franci elvețieni, 15.594 au fost soluționate, iar 20.000 sunt în lucru. În acest context, un număr de 30.000 de clienți nu au înaintat băncilor nicio cerere de conversie sau restructurare a creditelor pe care le au în această monedă.

Potrivit estimărilor din piață, băncile au externalizat, de-alungul timpului, aproximativ 20.000 de credite în franci elvețieni.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elvețian s-a apreciat puternic pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Câteva dintre soluțiile pentru clienții cu credite în franci agreate în cadrul unei întâlniri între conducerea executivă a Băncii Naționale a României, conducerile băncilor comerciale care au acordat credite în franci elvețieni și conducerea Asociației Române a Băncilor au vizat anumite soluții individualizate precum menținerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei și/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar și reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, însă doar în baza unor negocieri individuale și fără a discrimina debitorii în alte monede. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata