CNAS: Noile norme la Contractul-cadru nu aduc modificări referitoare la numărul de consultaţii acordate bolnavilor cu afecţiuni cronice

Noile norme la Contractul-cadru 2014-2015 nu aduc modificări referitoare la numărul de consultații acordate bolnavilor cu afecțiuni cronice, informează un comunicat de presă remis duminică, 3 august, de Biroul de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Precizarea survine în urma protestului de duminică al Sindicatului Medicilor din București și Ilfov referitor la nedecontarea consultațiilor efectuate în ambulatoriul de specialitate prin noile norme ale MS/CNAS — OMS 619/CNAS 360 .

„Facem precizarea că și vechile norme de aplicare ale Contractului-cadru prevedeau o consultație pe lună sau pe trimestru în cazul pacienților cu afecțiuni cronice, în funcție de decizia medicului specialist. De asemenea, atât vechile norme, cât și noile norme de aplicare ale Contractului — cadru prevăd ca asiguraților cu diagnostic deja confirmat, la externarea din spital, li se mai pot acorda maxim două consultații în ambulatoriu în cadrul aceleiași luni în care au fost internați în spital. În cazul în care afecțiunea se acutizează, pacientul se poate prezenta la medicul din ambulatoriul de specialitate, la recomandarea medicului de familie, chiar dacă a beneficiat de o consultație în acea lună ca pacient cronic cu schema terapeutică bine stabilită”, se arată în comunicat.

Potrivit CNAS, singura modificare adusă de noile norme este rețeta fracționată pentru pacienții cronici. Rețeta poate fi emisă pe 60 sau 90 de zile.

„O modificare foarte importantă adusă de noile norme este faptul că acum și medicii de specialitate pot să prescrie rețetă pentru tratamentul necesar pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, pentru afecțiunile cronice.

Înainte de stabilirea unui diagnostic de boala cronică, pacientul respectiv merge la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate pentru o boală acută sau subacută, beneficiind de un număr mai mare de consultații pe lună, pentru a se stabili diagnosticul unei boli pentru o afecțiune cronică.

Consultația lunară sau trimestrială se acordă bolnavilor cu diagnosticul unei boli cronice deja stabilit”, se mai arată în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata