CNAS susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susține aplicarea diferențiată a taxei clawback, au precizat joi reprezentanții instituției prin intermediul unui comunicat remis presei.

„Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate sunt preocupate să asigure accesul pacienților la tratamente cu cheltuieli cât mai mici în sistemul de asigurări sociale de sănătate și cu o contribuție personală a asiguratului cât mai redusă”, a declarat joi Vasile Ciurchea, președintele CNAS, conform comunicatului.

Potrivit sursei citate, CNAS avut numeroase întâlniri cu reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), ultima în urmă cu două zile, în care au fost luate în discuție amendamentele propuse de asociație pe marginea proiectului de lege de aprobare a OUG77/2011, precum și demersurile care urmează să fie făcute de cele două instituții în perioada următoare.

„În toate discuțiile purtate cu producătorii de medicamente, reprezentanții CNAS și-au exprimat susținerea implementării unei taxe clawback diferențiate”, afirmă reprezentanții CNAS.

În anul 2013, un grup de senatori a inițiat un proiect de act normativ care prevede plata diferențiată a taxei clawback.

Pentru a identifica soluțiile agreate de toate părțile implicate privind modul de determinare a taxei clawback diferențiată, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor Publice, CNAS, APMGR și ai Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

De comun acord, au fost aduse amendamente proiectului inițial. Proiectul de modificare a OUG 77/2011 se află în prezent la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, urmând să intre în dezbaterea plenului Parlamentului.

1.332 de medicamente, din care peste jumătate (888) costau mai puțin de 50 lei iar 45% erau fabricate în România, au dispărut de pe piață în perioada 2011-2014 din cauza taxei clawback, care „blochează” accesul la tratament pentru sute de mii de pacienți și crește cheltuielile în sistemul sanitar, a declarat joi într-o conferință de presă președintele APMGR, Dragoș Damian.

„Asociația solicită Guvernului să corecteze neîntârziat mecanismul de aplicare a taxei clawback prin introducerea unui calcul diferențiat pentru medicamentele generice, în acord cu recomandările organismelor financiare internaționale. Din cauza taxei clawback, România riscă să rateze numai în acest an investiții de peste 50 de milioane de euro în dezvoltarea facilităților de producție locale. Se pune problema disponibilizărilor”, a spus Damian.

Potrivit APMGR, prin dispariția medicamentelor ieftine și utilizarea variantelor mai scumpe, sistemul public, dar mai ales pacienții trebuie să plătească mai mult pentru același tratament.

Damian a reamintit că soluția unui clawback diferențiat, bazată pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul procentului ‘p’ din formulă, a fost deja agreată de Ministerul Sănătății, CNAS și acceptată de Ministerul de Finanțe și de organismele financiare internaționale ca fiind neutră din punctul de vedere bugetar, însă aplicarea ei întârzie în mod nejustificat.

În opinia reprezentantului APMGR, un calcul diferențiat pentru medicamentele cu preț accesibil, care sunt în majoritatea lor generice, ar afecta pozitiv două treimi din tratamentele utilizate pentru bolile cronice, folosite de cele mai vulnerabile categorii sociale în tratarea unor afecțiuni precum cancer, diabet, afecțiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum și antibioticele la prețuri accesibile.

Potrivit lui Damian, au dispărut de pe piață în ultimii trei ani 30 de branduri de simvastatină, 24 de tramadol, 13 de metroprolol, 12 de acid acetilsalicilic, 12 de enalapril, 12 de ketoprofen. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata