Coduri portocaliu şi galben de inundaţii pe Dunăre, începând de joi dimineaţă; 11 judeţe afectate

Hidrologii au instituit, începând de joi dimineață, 29 mai, Cod portocaliu de inundații pe Dunăre, pe sectoarele aval Calafat – Zimnicea și aval Călărași, urmând să fie afectate județele Dolj, Olt și Teleorman și, respectiv, Călărași, Constanța, Ialomița, Brăila, Tulcea și Galați.

Potrivit unei avertizări hidrologice emise, miercuri, de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), este vorba despre menținerea nivelurilor peste cotele de apărare, pe Dunăre, în intervalul 29 mai, ora 6,00 — 1 iunie, ora 6,00, pe sectorul aval Calafat — Zimnicea (județele Dolj, Olt și Teleorman) și în perioada 29 mai, ora 6,00 — 3 iunie, ora 18,00, pe sectorul aval Călărași (județele Călărași, Constanța, Ialomița, Brăila, Tulcea și Galați).

Hidrologii subliniază că, pe sectorul aval Călărași, avertizarea Cod portocaliu se referă în primul rând la sectoarele cu diguri locale de apărare.

De asemenea, a fost instituit și un Cod galben pe Dunăre pe sectoarele aval S.H.E.N. Porțile de Fier — Calafat (județele Mehedinți și Dolj) și aval Zimnicea — Călărași (județele Giurgiu și Călărași), iar în intervalul 1 iunie, ora 6,00 — 3 iunie, ora 18,00, pe sectorul aval Calafat — Zimnicea (județele Dolj, Olt și Teleorman).

„Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influențat semnificativ și de modul de exploatare al S.H.E.N. Porțile de Fier. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice și a debitelor defluente din S.H.E.N. Porțile de Fier, vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice”, subliniază INHGA.

Codul portocaliu semnifică risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării și obiective social-economice, precum și depășirea cotelor de inundație.

Codul galben presupune risc de viituri sau creșteri rapide ale nivelului apei, neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații. Are loc depășirea cotelor de atenție. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata