Coduri portocaliu şi galben de inundaţii pe Dunăre; zece judeţe afectate

Hidrologii au emis, vineri, 30 mai, avertizări Cod portocaliu și Cod galben de inundații pe Dunăre, care vor intra în vigoare sâmbătă, la ora 6,00, zece județe fiind afectate.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), Codul portocaliu va intra în vigoare în intervalul 31 mai, ora 6,00 — 1 iunie, ora 6,00, pe Dunăre pe sectorul aval Turnu Măgurele — Zimnicea (județul Teleorman) și pe sectorul aval Călărași-amonte Hârșova (județele Călărași, Constanța și Ialomița).

În perioada 31 mai, ora 6,00 — 5 iunie, ora 18,00, Codul portocaliu de inundații va fi instituit pe Dunăre pe sectorul aval Hârșova (județele Constanța, Ialomița, Brăila, Tulcea și Galați). Avertizarea Cod portocaliu pe acest sector vizează în primul rând sectoarele cu diguri locale de apărare, precizează hidrologii.

De asemenea, va fi Cod galben de inundații în intervalul 31 mai, ora 6,00 — 3 iunie, ora 18,00, pe Dunăre pe sectorul Bechet-Călărași (județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași) și în perioada 31 mai, ora 6,00 — 5 iunie, ora 18,00, pe Dunăre, pe sectorul aval Călărași — Hârșova (județele Călărași, Constanța și Ialomița).

Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influențat semnificativ și de modul de exploatare al S.H.E.N. Porțile de Fier, subliniază INHGA. „După expirarea Codului portocaliu, sectoarele respective trec pe avertizare Cod galben, conform intervalelor de valabilitate specificate mai sus”, precizează specialiștii în hidrologie.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice și a debitelor defluente din SHEN Porțile de Fier. INHGA va actualiza prognoza hidrologică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata