Combaterea ecologică a dăunatorilor din grădină – 5 reţete tradiţionale româneşti

Ar fi ideal sa ne imaginam ca exista un produs “model” care  dus intr-un ecosistem sa actioneze exclusiv asupra organismului “tinta” dupa care sa dispara din mediu fara implicatii secundare pentru oameni, plante, mediu. Asemenea produse chiar pot exista! Tratamentele naturale sunt utilizate din antichitate, insa oamenii de astazi tind sa recurga la alte metode pagubitoare pentru sanatate si pentru mediu, lasand in urma aceste remedii naturale.

 

1. Tratament pe baza de urzica

Des utilizat in mediul rural pentru nimicirea insectelor si daunatorilor din gradina.

Mod de preparare: Se pune o cantitate mare de urzici intr-un recipient cu apa, cantarind in jur de 150 litri (dar se poate si o cantitate mai mica) si se lasa urzicile la macerat inauntru cateva zile. Dupa ce procesul de macerare a luat sfarsit, cu aceasta apa se uda plantele ce gazduiesc daunatori. Este o metoda eficace si la indemana oricarui gradinar, fara a intrebuinta substante chimice.

Urzica – utilizări

– Urzica are un continut ridicat de substante minerale: potasiu, acid salicilic, azot al plamadelii;
– Se poate folosi ca ingrasamant pentru toate culturile in dilutie 1:5 pana la 1:10;
– Adaosul de urzica imbunatateste compostul;
– Acoperamant pentru sol;
– Hrana pentru cresterea puilor de gaina si alte animale mici, tocata;
– Plamadeala de urzici este foarte buna pentru tomate;
– Combate paduchii de frunza, musca morcovului (stropire 2-3 ori).

2. Tratament pe baza de usturoi

Ceaiul din usturoi pisat alunga ciupercile ce afecteaza toata suprafata frunzelor. In limbaj popular se mai numeste si fainarea frunzelor. Plantele bolnave trebuie mutate in locuri bine aerisite pentru tratare.

Mod de preparare: Se marunteste aproximativ 150 g de usturoi, apoi se amesteca compozotia in 5 litri de apa. Se lasa 30 de minute iar dupa se filtreaza apa si se lasa sa se raceasca. Inainte sa pulverizati plantele adaugati putin sapun de casa sau lapte si amestecati astfel incat sa obtineti o omogenizare. Aplicati solutia repetat la interval de 14 zile pana cand ciupercile sunt eliminate.

Citeste si:  Mircea Cosma: Nu l-am văzut în viaţa mea pe Iulian Herţanu, nu îl cunosc

 

3. Tratament pe bază de pelin

Pelinul este o planta medicinala miraculoasa cunoscuta inca din antichitate. Ceaiul de pelin este foarte sanatos si benefic plantelor, usor de pereparat acasa.

Mod de preparare: 250 g frunze de pelin se fierb in 2 litri de apa. Se raceste, se strecoara astfel incat sa nu mai ramana resturi de organe. Se adauga o ligurita de lapte sau sapun de casa dupa care se stropesc plantele invadate de  afide sau omizi daunatoare. Pentru o distrugere completa se stropeste  direct deasupra daunatorilor daca este posibil.

De asemenea, pelinul imbunatateste sanatatea pomilor si arbustilor fructiferi cand este plantat in apropierea acestora.

 

4. Tratament cu hrean

Hreanul este un remediu naturist mostenit de la daci, un dar al naturii plin de insusirii minunate. Insa astazi a devenit un leac uitat, lipsind cu desavarsire din farmacia casei.

Cum se prepara ceaiul de hrean? Se dau in clocot 3 litri de apa, dupa se da apa la o parte de pe foc si se aduga un sfert din radacina de hrean taiata bucatele. Se lasa 30 de minute, se raceste, se strecoara si apoi poate fi folosit sub forma de pulverizator contra afidelor si musculitelor albe. Este foarte bun de utilizat si impotriva omizilor sau gandacului de Colorado. Un adevarat fungicid ecologic.

 

5. Tratament pe baza de frunze de soc

Socul este cunoscut ca planta a magiei, folosit din timpuri de vrajitoare pentru vindecarea unor boli. Frunzele, florile si fructele sunt extrem de utilizate sub diferite forme pentru tratarea unor boli si daunatori ai plantelor cat si ai organismului uman.

Cum se obtine ceaiul de soc? Se fierb aproximativ 250 g de frunze de soc in aproximativ 0,5 l de apa timp de 30 de minute. Dupa se strecoara si se lasa la racit. In alt vas se pune 0,5 l apa calduta in care se dizolva 1 lingura de sapun de casa. Se adauga apa cu sapun in ceaiul de frunze de soc, se lasa sa se raceasca si se stropeste cu aceasta solutie. Combate eficient ciupercile instalate pe organele plantelor, insa poate fi folosit si impotriva insectelor.

Citeste si:  România vrea know-how-ul israelian în cercetare, irigaţii şi asociere

 

Alte soluţii naturale

Usturoi cu ceapa
Allium sativum si Allium cepa macerat
Se macereaza 80 g usturoi si 500 g de ceapa în 8 l de apa timp de 12 ore dupa care se filtreaza. INSECTICID; FUNGICID: afide, paianjeni, melci, rugina

Urzica – Urtica urens macerat
1kg la 10 l de apa, dupa care se filtreaza. INSECTICID; FUNGICID: afide

VetriceTanacetum vulgare infuzie
Se infuzeaza 150 de grame de planta taiata marunt în 5 l de apa fierbinte, dupa care se filtreaza. INSECTICID: afide, furnici, carpocapsa, viermele zmeurului

Pelin – Artemisia absinthium infuzie
Se infuzeaza 150 g de planta taiata marunt în 5 l de apa fierbinte dupa care se filtreaza. INSECTICID: afide, furnici, carpocapsa, viermele zmeurului

Busuioc – Ocimum basilicum infuzie
Se infuzeaza 150 g de busuioc taiat marunt în 5 l de apa fierbinte. INSECTICID: afide

Coriandru – Coriandrum sativum infuzie
Se infuzeaza 150 g de coriandru taiat marunt în 5 l de apa fierbinte. INSECTICID: afide, paianjeni

Flori de soc – Sambucus infuzie
Se infuzeaza 150 g de flori de soc taiate marunt în 5 l de apa fierbinte. INSECTICID: afide.

Menta infuzie
Se infuzeaza 150 g de menta taiata marunt în 5 l de apa fierbinte. INSECTICID:furnici

Revent – Rheum rhabarbarum infuzie
Se infuzeaza 150 g de revent taiat marunt în 5 l de apa fierbinte. INSECTICID TOTAL: afide, paianjeni

Piper infuzie
Se infuzeaza 150 g de planta de piper taiata marunt în 5 l de apa fierbinte. REPULSIV TOTAL: afide, paianjeni

Ardei iute macerat
Se macereaza 250 ml de ardei iute în 500 ml de apa timp de 24 de ore, dupa care se dilueaza 15 ml din preparat în 4l de apa pentru tratament. REPULSIV TOTAL: afide, paianjeni

NU UITAŢI! Gradinaritul modern se bazeaza pe remedii naturiste.

Mai multe informatii: COMBATEREA ECOLOGICA A DAUNATORILOR

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata