Combaterea schimbărilor climatice, foarte importantă pentru europeni

Patru din cinci cetăţeni ai Uniunii Europene sunt de părere că economia şi ocuparea forţei de muncă pot fi impulsionate prin combaterea schimbărilor climatice şi prin utilizarea mai eficientă a energiei, conform unui sondaj de opinie Eurobarometru, publicat luni de Comisia Europeană.

Această cifră este uşor mai ridicată faţă de cea din ultimul sondaj, realizat în 2011, când 78% dintre europeni erau de această părere.

Mai multe state membre care au avut cel mai mult de suferit în timpul crizei economice şi financiare se numără printre ţările în care potenţialul politicilor climatice şi al eficienţei energetice de a genera beneficii economice este recunoscut în cea mai mare măsură. În toate statele membre, cel puţin 65% dintre respondenţi sunt de acord cu acest lucru.

Sondajul arată, totodată, că şapte din zece cetăţeni sunt de acord că reducerea importurilor de combustibili fosili din afara UE ar putea aduce beneficii economice, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Astfel, 80% dintre respondenţi consideră că economia şi ocuparea forţei de muncă pot fi impulsionate prin combaterea schimbărilor climatice şi prin utilizarea mai eficientă a energiei, 31% dintre respondenţi fiind pe deplin de acord, iar 49% tinzând să fie de acord cu această idee.

Ţările cu numărul cel mai mare de respondenţi care au fost pe deplin de acord cu ideea sunt Spania (52%), Suedia (50%), Malta (44%), Irlanda şi Cipru (43%) şi Grecia (42%).

Nouă din zece europeni consideră că schimbările climatice reprezintă o problemă gravă. Marea majoritate (69%) consideră că acestea reprezintă o problemă „foarte gravă” şi 21% – o „problemă destul de gravă”, în timp ce doar 9% dintre respondenţi sunt de părere că schimbările climatice nu reprezintă o problemă gravă.

Jumătate dintre europeni afirmă că au luat unele măsuri de combatere a schimbărilor climatice în ultimele şase luni, ceea ce reprezintă o uşoară scădere faţă de 2011 (53 %). Cu toate acestea, atunci când li s-a prezentat o lista de acţiuni specifice pe care le-ar fi putut lua şi fără a se specifica o anumită perioadă, proporţia a crescut la 89%, faţă de 85% în 2011. Printre cele mai comune măsuri se numără reducerea şi reciclarea deşeurilor (69%) şi încercarea de a reduce utilizarea articolelor de unica folosinţă (51%).

„Nu trebuie să alegem între o politică economică eficace şi protejarea climei: politicile climatice eficiente din punctul de vedere al costurilor sunt într-adevăr un indicator al unei politici economice eficace. Constat cu satisfacţie că şi cetăţenii europeni gândesc aşa. Acest sondaj trimite un semnal puternic liderilor UE sa adopte politici climatice îndrăzneţe, pentru o redresare economică durabilă. De asemenea, reprezintă o încurajare şi pentru noi, cei din cadrul Comisiei, de a continua să promovăm politici climatice ambiţioase în Europa”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

La rândul său, comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, a opinat că sondajul confirmă faptul că o majoritate clară a europenilor aşteaptă ca politicienii care îi reprezintă să abordeze acum provocarea reprezentată de schimbările climatice.

„Cetăţenii ştiu că problema schimbărilor climatice nu a dispărut, în timp ce guvernele ţărilor lor erau ocupate să gestioneze criza economică. Nu se pune problema să alegem între creştere şi competitivitate, pe de o parte, şi climă, pe de alta parte. Este absolut necesar să ne ocupăm de ambele chestiuni. Sper că liderii UE vor fi receptivi şi vor acţiona în consecinţă în cadrul Consiliului European care va avea loc luna aceasta, când vor discuta propunerile noastre pentru 2030 privind clima şi energia”, a arătat Hedegaard. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata