Comerţul şi construcţiile, sectoarele cu cele mai multe insolvenţe în 2014

Primele 10 sectoare economice din România care înregistrează cel mai mare număr al firmelor intrate în insolvență au rămas cu precădere neschimbate în primul semestru din 2014, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variații de una, maximum două poziții, potrivit celui mai recent studiu al companiei de evaluare a riscului Coface România.

La finalul primei jumătăți a anului în curs, pe primul loc se situează comerțul cu amănuntul — 2.817 insolvențe, urmat de comerțul cu ridicata și distribuție — 2.107, construcții — 1.882, servicii pentru întreprinderi — 1.060, hoteluri-restaurante — 889, transporturi — 774, fabricarea lemnului și a produselor din lemn — 351, agricultură — 330, fabricarea articolelor textile, de îmbrăcăminte și încălțăminte — 324, industria alimentară și a băuturilor alcoolice — 281.

Analizând evoluția cazurilor de insolvență pe rol în ultimii 5 ani, se observă o tendință de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele trei, respectiv cinci sectoare, potrivit Coface România. Astfel, ponderea primelor trei sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare pe rol în insolvență în cifre absolute a variat în ultimii cinci ani între 50% — 54%, iar pentru primele 5 sectoare între 65% — 70%.

„Aceste ponderi nu sunt întâmplătoare și sunt determinate de factori structurali, precum distribuția sectorială a tuturor firmelor active la nivel național. Astfel, primele cinci sectoare care înregistrează cel mai ridicat număr al insolvențelor acoperă o pondere similară și din punctul de vedere al firmelor totale active”, precizează compania de evaluare a riscului.

Din analiza Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, rezultă că, pe parcursul primului semestru al anului 2014, s-au deschis 12.453 de insolvențe noi, în scădere cu aproximativ 10% față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolvență. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata