Comisarul Johannes Hahn: Vocea oraşelor europene trebuie să fie auzită clar

Vocea oraşelor trebuie să fie auzită mai clar, iar obiectivele politice europene nu pot fi realizate fără participarea activă a oraşelor, condiţii în care factorii de decizie politică de la toate nivelurile trebuie să ia mai mult în considerare dimensiunea urbană, a declarat luni comisarul UE pentru politica regională, Johannes Hahn.

Potrivit acestuia, cea mai mare parte a politicilor UE fie au o dimensiune urbană explicită, fie un impact indirect în oraşe, aşa că este nevoie de o mai mare coordonare.

„Oraşele sunt în curs de dezvoltare tot timpul, aşa că avem nevoie de o bază de cunoştinţe mai bună şi o înţelegere mai ştiinţifică a modului în care evoluează existenţa noastră modernă urbană. Cred că o agendă urbană a UE ar putea îmbunătăţi calitatea de elaborare a politicilor – la nivelul UE şi la nivel naţional – şi sunt convins că ar putea face ca oraşele să fie mai clar parteneri ai Uniunii şi factorii de decizie la nivel naţional”, a declarat comisarul într-o conferinţă de presă prilejuită de forumul CITIEs „Oraşele de mâine: Investind în Europa”, care se desfăşoară la Bruxelles la 17 şi 18 februarie.

Comisarul Hahn a subliniat că cea mai mare parte a istoriei Europei este legată de urban, iar oraşele de mâine sunt în mare parte Europa de mâine.

„Oraşele ar trebui să se afle în centrul gândirii noastre, nu doar pentru că atât de mulţi europeni trăiesc la oraş. (…) Ele sunt o concentrare a tuturor interacţiunilor care alcătuiesc civilizaţia noastră – cultura noastră, societatea noastră”, a arătat oficialul european.

În aceste condiţii, Johannes Hahn a subliniat că oraşele au deja un loc important în viziunea Comisiei: aproximativ jumătate din fondurile europene de dezvoltare regională vor fi investite în oraşe în această nouă perioadă financiară, sub o formă sau alta.

La conferinţa de presă a participat şi Joan Clos, subsecretar general al ONU şi director executiv al ONU-Habitat, care a solicitat UE să contribuie cu experienţa sa de dezvoltare urbană pentru a ajuta oraşele din întreaga lume. Fostul primar al Barcelonei a atras atenţia că urbanizarea este în creştere, iar „alături de o politica globală avem nevoie de o politică locală de strategie şi responsabilitate”.

O voce mai puternică pentru oraşele Europei şi o agendă urbană aflată în centrul procesului de elaborare a politicilor UE sunt două dintre obiectivele-cheie ale forumului CITIEs „Oraşele de mâine: Investind în Europa”, care reuneşte peste 700 de participanţi. Pornind de la premisa că peste două treimi dintre europeni locuiesc în oraşe, reuniunea îşi propune să exploreze modalităţi de a le da oraşelor mai multă greutate în contextul politicii europene, pentru a asigura o mai bună înţelegere a nevoilor lor şi o mai bună coordonare a politicilor.

Primarii din 16 oraşe-capitală ale Uniunii Europene, prezenţi la forum, sunt aşteptaţi să se alăture apelurilor statelor membre pentru o agendă urbană coerentă a UE. Sunt reprezentate la forum Roma, Viena, Sofia, Zagreb, Varşovia, Bratislava, Bucureşti, Nicosia, Riga, Helsinki, Ljubljana, Lisabona, Tallinn, Atena, Valletta şi Amsterdam.

Forumul îşi propune să sublinieze rolul esenţial pe care îl pot juca oraşele în atingerea unor obiective europene mai generale, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, a şomajului şi a excluderii sociale. Discuţiile se vor axa în jurul unui document de analiză, pregătit de Comisia Europeană. La final, comisarul Johannes Hahn va sintetiza diferitele subiecte discutate în cadrul forumului şi va prezenta un raport în perspectiva viitorului Consiliu informal al miniştrilor UE referitor la politica regională, care va avea loc în aprilie la Atena.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata