Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri pentru stimularea creşterii economice durabile în Europa

Comisia Europeană a adoptat joi, 27 martie, un pachet de măsuri menit să stimuleze modalităţi noi de a debloca finanţarea pe termen lung şi de a contribui la reluarea creşterii economice durabile în Europa.

Pachetul de măsuri a fost prezentat într-o conferinţă de presă de comisarul pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, care a subliniat că, ‘în contextul accelerării relansării economice, trebuie să fim la fel de ambiţioşi în ceea ce priveşte sprijinul pe care îl acordăm creşterii’. ‘Europa are mari nevoi de finanţare pe termen lung pentru a susţine creşterea durabilă — tipul de creştere economică care sporeşte competitivitatea şi care duce la crearea de locuri de muncă într-un mod inteligent, durabil şi favorabil incluziunii. Sistemul nostru financiar trebuie să îşi recâştige şi să îşi îmbunătăţească capacitatea de finanţare a economiei reale”, a arătat comisarul european.

În acelaşi timp, a precizat Michel Barnier, trebuie diversificate sursele de finanţare în Europa şi îmbunătăţit accesul la finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care constituie coloana vertebrală a economiei europene.

„Am convingerea că setul de măsuri prezentat astăzi va contribui la îmbunătăţirea capacităţii pieţelor de capital europene de a canaliza fondurile către nevoile noastre pe termen lung’, a spus el.

Comisarul Barnier a remarcat în acelaşi timp că toate societăţile europene se confruntă cu o dublă provocare: asigurarea pensiilor în contextul îmbătrânirii populaţiei şi realizarea de investiţii pe termen lung pentru a genera creştere. „Fondurile de pensii ocupaţionale se află la intersecţia dintre cele două provocări. Acestea gestionează pe termen lung active de peste 2,5 miliarde EUR; pensiile de vârstă a 75 de milioane de europeni depind în mare măsură de aceste fonduri. Propunerea legislativă de astăzi va îmbunătăţi guvernanţa şi transparenţa acestor fonduri în Europa, consolidând stabilitatea financiară şi promovând activităţile transfrontaliere pentru dezvoltarea în continuare a fondurilor de pensii ocupaţionale ca investitori importanţi pe termen lung”, a completat comisarul european.

Măsurile pot fi grupate în şase tematici principale: mobilizarea surselor private de finanţare pe termen lung, o mai bună utilizare a fondurilor publice, dezvoltarea pieţelor de capital europene, îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la finanţare, atragerea de finanţare privată pentru infrastructuri în vederea îndeplinirii obiectivelor Strategiei Europa 2020 şi consolidarea cadrului mai larg pentru o finanţare durabilă.

În condiţiile în care criza economică şi financiară a afectat capacitatea sectorului financiar de a canaliza fondurile către economia reală, în special pentru realizarea de investiţii pe termen lung, iar Europa s-a bazat întotdeauna în mare măsură pe bănci pentru finanţarea economiei reale — băncile asigură două treimi din finanţare, în comparaţie cu o treime în Statele Unite—, s-a înregistrat o scădere a finanţărilor în toate sectoarele economiei — de exemplu, mai puţin de o treime din IMM-urile olandeze şi greceşti şi doar aproximativ jumătate din IMM-urile spaniole şi italiene au obţinut integral creditele solicitate în 2013, notează CE. De aceea, Comisia a considerat indispensabilă adoptarea unor măsuri de restabilire a condiţiilor pentru creştere durabilă şi pentru investiţii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata