Comisia Europeană a aprobat crearea celui mai mare furnizor mondial de banane

Comisia Europeană a aprobat, vineri, 3 octombrie, fuziunea dintre compania americană Chiquita Brands International și firma irlandeză Fyffes, o tranzacție care va da naștere celui mai mare furnizor mondial de banane, transmite AFP.

‘Deși această fuziune reunește primii doi furnizori de banane proaspete în Europa, investigația Comisiei a descoperit că o concurență sănătoasă va fi păstrată pe piețele relevante’, a explicat executivul comunitar.

Cu toate acestea, pentru a evita înlăturarea concurenților la nivelul transportului, Comisia Europeană precizează că a impus două condiții pentru aprobarea fuziunii: prima vizează compania Fyffes, care va trebui să scutească societatea de transport maritim Maersk de clauza sa de exclusivitate, iar cea de a doua obligă Chiquita și Fyffes să se abțină ca în viitor să încheie dispoziții de exclusivitate similare cu alte companii de transport sau să stimuleze companiile de transport să refuze să furnizeze servicii pentru alte companii din domeniul bananelor.

În luna martie a acestui an, Chiquita și Fyffes au anunțat că negociază o fuziune de 526 de milioane de dolari care va da naștere unei noi companii cu o cifră de afaceri cumulată de 4,6 miliarde de dolari. Împreună, Chiquita și Fyffes ar urma să controleze 18,7% din piața mondială a bananelor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata