Comisia Europeană a prezentat un plan în 10 puncte pentru depăşirea crizei imigranţilor

Comisia Europeană le-a prezentat luni miniștrilor de interne și de externe ai statelor membre UE, reuniți de urgență la Luxemburg, un plan în 10 puncte pentru acțiuni imediate în vederea depășirii crizei imigranților din Mediterană, potrivit Reuters și AFP.

UE a fost acuzată de pasivitate în condițiile în care dramele continuă în Marea Mediterană, unde un naufragiu înregistrat în week-end s-a soldat cu moartea a 900 de persoane, dacă informațiile vehiculate vor fi confirmate. Până în prezent, 28 de persoane au fost salvate și 24 de corpuri neînsuflețite au fost recuperate, iar unii oficiali au afirmat că numărul total al persoanelor aflate pe ambarcațiune ar fi fost de circa 700.

Planul prezentat luni de executivul UE include consolidarea operațiunilor de căutare și salvare a imigranților ce încearcă să ajungă în Europa prin traversarea Mării Mediterane, venind dinspre nordul Africii.

Cele 10 puncte au fost susținute de miniștrii de interne și de externe ai statelor UE prezenți luni la Luxemburg:

1. Uniunea Europeană va consolida operațiunile sale de patrulare maritimă în Mediterana, numite Triton și Poseidon, prin furnizarea de fonduri și echipament suplimentar. Suprafața de patrulare pe mare va fi extinsă.

2. Blocul comunitar va face eforturi sistematice pentru a captura și distruge ambarcațiunile folosite de traficanții de persoane, folosind ca model misiunea Atalanta a UE de combatere a pirateriei în largul coastelor Somaliei. Oficiali UE au precizat că va fi vorba despre o operațiune mixtă civilă și maritimă, fără a oferi alte detalii.

3. Agențiile UE de consolidare a legii, control frontalier și azil se vor reuni periodic și vor conlucra strâns pentru a strânge informații despre modul de operare al traficanților de persoane, pentru a le urmări finanțarea și a ajuta la investigarea lor.

4. Biroul de sprijin pentru azil al UE va desfășura echipe în Italia și Grecia pentru procesarea comună a cererilor de azil.

5. Guvernele statelor membre ale UE vor amprenta toți imigranții.

6. Uniunea Europeană vor lua în considerare opțiunile pentru un ”mecanism de relocare de urgență” a imigranților.

7. Comisia Europeană va lansa un proiect-pilot cu privire la reinstalarea refugiaților în Uniunea Europeană.

8. Uniunea Europeană va crea un nou program de expulzare rapidă pentru imigranții ilegali, coordonat de Agenția europeană pentru controlul frontierelor UE (Frontex) din țările membre mediteraneene.

9. Uniunea Europeană se va implica împreună cu țările din jurul Libiei într-un efort comun (de limitare a imigrației spre UE, n.r.), prin participarea Comisiei Europene și a Serviciului European de Acțiune Externă al UE.

10. Uniunea Europeană va desfășura în străinătate ofițeri de legătură specializați în imigrație pentru a strânge informații despre fluxurile migratorii și a consolida rolul delegațiilor UE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: AFP

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata