Comisia Europeană şi-a prezentat strategia privind realizarea unei Uniuni energetice

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 25 februarie,o serie de acțiuni pentru reducerea facturii colosale cu achizițiile de energie ale Uniunii Europene precum și pentru reducerea dependenței față de Rusia, transmite AFP.

‘Astăzi lansăm cel mai ambițios proiect european în domeniul energiei de la Comunitatea cărbunelui și a oțelului încoace. Un proiect care va integra cele 28 de piețe europene ale energiei într-o singura Uniune energetică, pentru ca Europa să devină mai puțin dependentă de energie și pentru a oferi investitorilor previzibilitatea de care au atâta nevoie pentru a crea locuri de muncă și pentru a realiza creșterea economică’, a declarat vice-președintele responsabil cu Uniunea energetică, Maros Sefcovic.

Trei documente au fost adoptate și prezentate miercuri de executivul comunitar condus de luxemburghezul Jean-Claude Juncker: o strategie pentru crearea unei Uniuni energetice, un document privind interconexiunile electrice și un document cu privire la negocierile climatice.

‘Sectorul energetic a fost prea mult timp privat de libertățile fundamentale ale Uniunii. Evenimentele curente ilustrează ceea ce este în joc: mulți europeni se tem că nu vor dispune de resursele energetice necesare pentru a-și încălzi locuințele. Este vorba despre o acțiune comună și pe termen lung pentru Europa. Vreau ca energia care stă la baza economiei noastre să fie robustă, fiabilă, sigură și din ce în ce mai regenerabilă și mai durabilă’, a declarat președintele CE, Jean-Claude Juncker.

UE este cel mai mare importator de energie din lume. Ea importa 53 % din energia sa, la un cost anual de aproximativ 400 de miliarde de euro. 12 state membre ale UE, printre care se numără și România, nu îndeplinesc obiectivul minim de interconectare al UE, respectiv cel puțin 10 % din capacitatea de producție de energie electrică instalată să poată ‘depăși frontierele’.

UE a identificat 137 proiecte privind energia electrica, dintre care 35 sunt legate de interconectarea electrica: împreună, aceste proiecte ar putea reduce numărul statelor membre în cauza de la 12 la 2. O rețea energetica europeană interconectată în mod adecvat ar putea aduce consumatorilor economii de până la 40 de miliarde de euro pe an.

Aproximativ 75% din locuințe sunt ineficiente din punct de vedere energetic, iar 94% din transporturi se bazează pe produse petroliere, dintre care 90% sunt importate. În Europa, prețurile angro pentru energia electrică sunt cu 30%, iar cele pentru gaze, cu peste 100 % mai mari decât în SUA.

Până în 2030, UE intenționează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40%, să impulsioneze generarea de energie din surse regenerabile cu cel puțin 27 %, precum și să îmbunătățească eficiența energetică cu cel puțin 27%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata