Companiile din domeniul energiei vor oferi cele mai mari dividende

Companiile Transgaz, Transelectrica și Romgaz vor oferi investitorilor cele mai mari dividende, ținând cont de rezultatele financiare din primul semestru din 2014, estimează analiștii casei de brokeraj Tradeville.

În funcție de rezultatele semestriale și ultimele evoluții bursiere, cele mai atractive acțiuni tranzacționate la Bursa de Valori București sunt ale companiilor din domeniul energiei, pentru care se estimează dividende consistente, și cele care s-au depreciat accentuat în raport cu fundamentele financiare solide, arată analiza Tradeville. Printre oportunitățile de toamnă, specialiștii Tradeville mai enumeră o serie de acțiuni cu potențial ridicat de creștere a profitului, fondul ETF BET Tradeville și câteva perechi valutare pe baza dolarului american.

„În ordinea atractivității dividendelor estimate de noi pe baza rezultatelor semestriale, pe primul loc se află Transelectrica (TEL), de la care ne așteptăm la un dividend brut de 3,70 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 16% la prețul din prezent”, a apreciat Georgiana Androne, analist la Tradeville. Ajutată de majorările de tarife reglementate, compania a raportat o creștere spectaculoasă a profitului semestrial, cu 120%, confirmând că rezultatele solide de anul trecut nu reprezintă un eveniment izolat.

Urmează îndeaproape Transgaz (TGN), care își revine în forță după eșecul proiectului Nabucco, ce i-a afectat profitabilitatea anul trecut, marcând un avans al profitului cu 118%. „Estimăm un randament brut de 25 lei/acțiune, echivalentul unui randament atractiv de 11%”, menționează Georgiana Androne.

Specialiștii Tradeville arată că, în pofida creșterilor recente ale cotațiilor, ambele companii de utilități sunt încă subevaluate potrivit multiplului de preț PER la nivelul companiilor din BET, existând deci spațiu amplu pentru aprecieri suplimentare.

Top 3 al dividendelor este completat de Romgaz (SNG), care a profitat din plin de procesul de liberalizare a pieței de gaze naturale și a raportat o creștere de 40% a profitului semestrial. Compania deține o rezervă de cash de 3 miliarde lei, care îi permite lejer să plătească un dividend brut de 3 lei/ acțiune, echivalentul unui randament brut de peste 8%.

Pentru investitorii care acceptă un risc ridicat, Deutsche Bank (DBK) poate reprezenta o bună oportunitate de câștig, consensul Reuters indicând un potențial de apreciere de 29%, în condițiile în care acțiunile băncii au scăzut cu 25% de la începutul anului, sub impactul profitabilității modeste pe fondul cheltuielilor cu litigiile și al costurilor de restructurare. Deși banca și-a consolidat capitalurile, încă se confruntă cu riscuri, fiind foarte important ce va evidenția testul de evaluare a calității activelor derulat de BCE.

După o perioadă de corecție în linie cu piața, titlurile Volkswagen (VOW) dau impresia că s-au stabilizat și că pot reveni pe o tendință ascendentă, analiștii Reuters având un preț-țintă cu 25% față de cotațiile curente. Premisele evoluției viitoare sunt legate de îmbunătățirea condițiilor economice în Europa, principala piață (unde 1 din 4 autoturisme vândute este Volkswagen) și de creșterea cererii de vehicule Volkswagen în SUA și țările emergente (în special China).

Profitabilitatea susținută a Allianz SE (ALV) și dividendul în creștere (conform estimărilor Reuters), cu un randament brut de peste 4%, pot reprezenta pentru investitorii care acceptă riscurile legate de sistemul financiar și expunerea pe datoriile suverane din Europa argumente în favoarea titlurilor Allianz. Pe lângă randamentul estimat de peste 4%, prețul-țintă indicat de Reuters se situează cu mai mult de 6% peste cotațiile din prezent.

Bayer AG (BAYN) continuă strategia de consolidare pe anumite segmente și de diversificare pe altele și și-a menținut estimările pentru întreg anul 2014. Consensul Reuters indică vânzări ușor peste estimările companiei și un dividend brut în creștere, cu un randament de 2,1%. Scăderile din ultima vreme au mărit potențialul de apreciere, cotațiile din prezent fiind cu 3% sub maximul anului și cu 9% sub prețul-țintă agregat de Reuters.

„Urmărim în continuare titlurile Fondul Proprietatea (FP) ca o bună oportunitate de investiții pentru următoarele 12 luni, țintind pentru moment atingerea pragului de 1 leu/ ațiune, ceea ce reprezintă un randament de peste 14% față de cotațiile actuale„, adaugă analiștii Tradeville. Principalul catalizator ar putea fi planul de reducere a discountului dintre activul net pe acțiune și prețul acțiunilor, de la circa 30% din prezent, la 15%.

Visa (V), companie care domină piața de plăți electronice, pare o investiție favorabilă după o perioadă de consolidare a trendului ascendent. Compania are perspective pentru o creștere medie de peste 15% a profitului net pe acțiune în următorii ani, iar analiștii chestionați de Reuters indică un potențial de apreciere de peste 15% în următoarele 12 luni.

Pentru investitorii mai prudenți, fondul ETF BET Tradeville, care replică indicele BET al Bursei, poate reprezenta un plasament deosebit de atractiv, în condițiile în care indicii din SUA, Germania sau Marea Britanie au atins noi maxime post-criză, iar indicele BET ar mai trebui să crescă cu 50% pentru a atinge maximele de dinaintea crizei.

Pentru investitorii mai experimentați, specialiștii Tradeville spun că „pe piața Forex principala temă pe care o urmărim este cea a unui dolar puternic, ca atare avem în vedere perechile valutare ale dolarului american cu coroana suedeză (USD/ SEK), coroana norvegiană (USD/ NOK), coroana cehă (USD/ CZK) și yenul japonez (USD/ JPY)”. De asemenea, este urmărită și posibila depreciere a dolarului australian (AUD/USD). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata