Comportamentul unui gentleman

Noțiunea de gentleman își are originea în jurul anilor 1225-1275, în Anglia. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, termenul ”gentleman” semnifică un bărbat cu comportări alese, ireproșabile, cu caracter distins. Noul dicționar explicativ al limbii române adaugă: persoana care respectă cu strictețe eticheta; om cu purtare curtenitoare; gentilom.

Un gentleman este atent la aspectul său nu doar în societate, ci și acasă când este singur. Felul în care obișnuiești să stai, să vorbești sau să te comporți atunci când crezi că nimeni nu te vede este ceea ce se transformă în obicei.

Un gentleman se respectă, de aceea îi respectă și pe cei din jur. Este un bărbat educat, sensibil și manierat, este independent, echilibrat și dă dovada, prin viața pe care o are, că poate fi considerat un model demn de urmat.

Adevăratul gentleman are câteva tabu-uri pe care nu le încalcă niciodată:

—nu vorbește despre bani în societate și mai ales nu se laudă că are bani, dar nici nu se plânge că-i lipsesc.
—nu se împrumută decât în cazuri extreme și niciodată de la o femeie.
—nu comentează în fața unor terțe persoane gesturile și vorbele soției sau ale copiilor săi și nici nu-i ceartă în fața străinilor.
—nu dezvăluie nici secretele, nici dificultățile lui familiale.
—își stăpânește pasiunile, emoțiile, sentimentele, oricare ar fi împrejurările, chiar și atunci când este într-o situație disperată.
—față de toată lumea, superiori sau inferiori în ierarhia profesională sau socială, dovedește aceeași politețe
—se străduiește să nu supere pe nimeni și să-i facă pe cei din jur să se simtă bine.

O persoană zâmbitoare este acceptată mai ușor în societate decât un om posomorât, un personaj îngrijit inspiră mai multă încredere decât un boem.

Un om bine crescut rămâne un om bine crescut, fie că situația sa materială este înfloritoare sau catastrofală și oricare ar fi mediul în care trăiește.

Bunele maniere ale bărbatului modern s-au adaptat pe parcurs la stilul de viață agitat în care ne aflăm. În ultimii ani, am fost bombardați de tehnologie, codul vestimentar s-a schimbat de la un an la altul, un singur lucru a rămas neschimbat — amabilitatea. Oricât de mult s-ar schimba lucrurile în lume, un bărbat tot va trebui să știe cum să se comporte, de la o ocazie la alta.

A fi un gentleman este important și înseamnă a te gândi la ceilalți, a fi acolo când este nevoie de tine și a ști când prezența ta nu este necesară. Este un stil de viață aparte, dar recunoscut de toți și apreciat ca fiind plăcut societății, un stil în care trăsăturile cele mai bune de caracter se împletesc cu cele ale prezenței fizice impecabile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata