Comunicare pe unde muzicale între un contratenor şi o balenă albă – VIDEO

Renumitul contratenor francez Philippe Jaroussky a ‘cântat’ în duet cu balena albă ‘Yulka’ la acvariul din orașul spaniol Valencia, scrie ziarul ‘La Vanguardia’, menționând că interacțiunea dintre om și animalul acvatic a fost posibilă întrucât această specie de cetacee poate emite până la 32 de sunete diferite, care se aud atât în apă, cât și în exterior.

Înainte de a dialoga prin limbajul universal al muzicii, artistul de 36 de ani — considerat drept ‘Farinelli al secolului al XXI-lea’ — a avut un prim contact vizual, prin geamul acvariului, cu beluga cu vârstă de 15-20 de ani. Apoi, așezat pe o platformă situată deasupra bazinului, Jaroussky a intrat în legătură cu ‘Yulka’ prin câteva vocalize, urmate de arii baroce interpretate aproximativ 20 de minute. La acestea a adăugat și numeroase mângâieri primite cu plăcere de balenă, care a ‘cântat’ și ea.

Ideea acestui inedit duo a venit de la soprana Cecilia Bartoli, care a observat, cu prilejul unei vizite la acvariul din Valencia, că belugile scoteau sunete diferite în funcție de partea corpului pe care erau atinse cu tandrețe. Philippe Jaroussky a analizat o înregistrare cu sunetele emise de balene și a propus realizarea originalului duet.

După concert, el și-a lăudat partenera, pentru că reușește să emită aproximativ 25 de sunete diferite și face acest lucru ‘cu plăcere și emoție’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata