Condiţiile meteorologice influenţează semnificativ moralul

Există cu adevărat un efect al condiţiilor meteorologice asupra stării psihice, severitatea simptomelor depresive variind în funcţie de vreme, relatează vineri passionsante.be.

Se ştie în general că iarna poate fi asociată cu o alterare a moralului şi că reapariţia zilelor frumoase ajută la ridicarea lui. La pacienţii depresivi sau la cei cu un moral fragil, influenţa vremii poate fi mult mai perfidă şi se întinde pe tot parcursul anului, în funcţie de perioadele de ploaie şi soare, se arată într-un studiu realizat de o echipă de cercetători irlandezi.

Unul dintre parametrii interesanţi vizează suprafaţa Irlandei, ţară nu prea întinsă, aşa încât nu există diferenţe climatice prea mari între regiuni. Observaţiile au fost efectuate pe persoane de peste 50 de ani.

Dr Alain Cohen afirmă în Journal international de medecine că cercetătorii au recurs la tehnologia GPS pentru a strânge, cu o precizie de un kilometru de locul de domiciliu al participanţilor, toate informaţiile meteorologice (temperatură, pluviometrie, soare). Studiul este considerat de altfel „geo-epidemiologic”.

S-a constatat că cele mai ridicate rate de simptome depresive sunt iarna, iar cele mai scăzute, primăvara. O altă constatate a fost că persoanele care trăiesc în zonele cu cea mai ridicată pluviometrie prezintă cele mai evidente simptome depresive: acestea sunt mai pregnante odată cu creşterea cantităţii de ploi (anual), efectul fiind aproape imediat (chiar în timpul zilelor ploioase şi după o perioadă de ploi intense).

Cercetătorii au mai observat că participanţii la studiu care locuiesc în cele mai însorite zone sunt cel mai puţin expuşi la tulburări depresive, existând o relaţie directă cu numărul orelor însorite.

Autorii cercetării adaugă că diferenţele în parametrii meteorologici sunt adesea modeste de la o regiune la alta (în ţara studiată, Irlanda) şi totuşi „efectele lor asupra stării psihice sunt semnificative„, încheie passiosante.be. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata