Conducta care va aduce gazele din Marea Neagră va costa 255 de milioane de euro

Gazoductul care va aduce gazele din Marea Neagră începând cu 2019-2020 va costa 255 de milioane de euro și va avea o lungime de circa 250 de kilometri, a declarat, marți, Ciprian Alic, director al Departamentului Fonduri Europene și Relații Internaționale din cadrul Transgaz, la o conferință pe tema strategiei energetice a României.

‘Trebuie ca proiectul privind transportul gazelor naturale din Marea Neagră să fie gata până în 2019-2020, când începe exploatarea resurselor din mare. Conducta de interconectare la sistemul național va costa circa 255 de milioane de euro și va avea o lungime de 250 de kilometri’, a spus Alic.

Potrivit acestuia, mai departe, gazele din Marea Neagră vor putea ajunge în Bulgaria și Ungaria.

El a amintit și de proiectul de conducte care se dorește a fi o alternativă la fostul proiect Nabucco.

‘Va fi un sistem de conducte care va uni Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Va fi o continuare a fostului proiect Nabucco. Vrem să accesăm bani europeni, dar vom depune un proiect comun semnat de toate aceste țări’, a mai spus oficialul Transgaz.

La finele lunii mai, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că OMV Petrom și ExxonMobil au semnat împreună cu Transgaz, transportatorul național de gaze, un acord privind preluarea gazelor din Marea Neagră în sistemul național,

‘Există un acord semnat săptămâna trecută. Departamentul pentru Energie nu este parte din această înțelegere, nu există nicio obligație a statului. Este un acord scris privind intrarea gazelor produse în Marea Neagră în sistemul de transport românesc, ceea ce este perfect normal’, a susținut ministrul delegat.

El a refuzat să dea mai multe detalii, precizând că acordul este confidențial și este de competența părților să facă publice prevederile lui.

Americanii de la ExxonMobil și OMV Petrom colaborează pentru explorarea perimetrului de mare adâncim (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata