Conducta de gaze Iaşi-Ungheni (documentar)

La 27 august 2014, este inaugurată conducta de gaze Iași-Ungheni, care va lega România de Republica Moldova. Evenimentul, programat în localitatea basarabeană Ungheni, se desfășoară în prezența premierului român, Victor Ponta, și a omologului său moldovean, Iurie Leancă.

Conform ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, operațiunile de umplere a conductei de gaz Iași-Ungheni au început din 25 august 2014. Primele transporturi de gaz între țări ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an.

La 14 august 2014, la sediul Departamentului pentru Energie din București, a fost semnat acordul de operare a gazoductului Iași — Ungheni de către reprezentanții Transgaz (România) și ai Vestmoldtransgaz (Republica Moldova), în prezența oficialilor guvernelor României și Republicii Moldova. La 30 iunie 2014, Guvernul României aprobase o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii petrolului astfel încât societatea Transgaz să poată administra gazoductul Iași — Ungheni.

Lucrările la conductă au fost inaugurate cu un an în urmă, la 27 august 2013, de premierul României, Victor Ponta, și cel al Republicii Moldova, Iurie Leancă. Construcția firului liniar de pe teritoriul României al conductei de gaze Iași-Ungheni a fost finalizată la 7 ianuarie 2014, de către Consorțiul format din HABAU PPS Pipeline Systems SRL — INSPET SA — IPM — Partners România SRL.

La 17 iulie 2012, fostul premier Vlad Filat și omologul său român Victor Ponta au semnat o declarație comună privind cooperarea bilaterală în domeniul securității energetice, inclusiv realizarea gazoductului Iași-Ungheni și a liniilor electrice de înaltă tensiune Suceava-Bălți și Iași-Ungheni.

Proiectul face parte din Programul Operațional Comun „România — Ucraina — Republica Moldova 2007-2013” și este derulat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova. Construcția gazoductului reversibil Iași-Ungheni fusese agreată și inclusă în Protocolul de colaborare moldo-român din 24 mai 2010 și în Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova și Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri al României din 25 octombrie 2010.

Proiectul urmărește asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova și partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Bugetul total al lucrărilor a fost de 26,4 milioane de euro, din care 7 milioane de euro, adică 26,42%, reprezintă contribuția financiară a Uniunii Europene, prin Programul Operațional Comun ”România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013”, finanțat prin Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat. Pentru ca această conductă să poată fi utilizată la capacitate maximă, Republica Moldova urmează să construiască o magistrală Ungheni-Strășeni, care va permite alimentarea cu gaz de la conducta Iași-Ungheni și asigurarea consumului anual de gaze. Pentru aceasta sunt necesare investiții de cel puțin 60 de milioane de euro, iar autoritățile de la Chișinău au declarat că acest proiect ar putea fi realizat în decurs de 4-5 ani.

Gazoductul Iași-Ungheni, cu o lungime de 43,2 kilometri, dintre care 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova, are un diametru de 508 centimetri și este îngropat la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Va putea transporta la capacitate finală 1,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât cei 1,3 miliarde metri cubi de gaze ce reprezintă necesarul de consum al Republicii Moldova.

România produce anual, în special prin OMV Petrom și Romgaz Mediaș, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, și importă anual din Federația Rusă alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze. Republica Moldova, fără regiunea separatistă Transnistria, importă anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale.

România exportă deja gaze, prin conducta Arad-Szeged, către Ungaria, începând cu luna decembrie 2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata