Consiliul ASF a aprobat norma privind vânzarea produselor de asigurare în mediul online

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în ședința de joi, Norma privind comercializarea prin mijloace electronice a contractelor de asigurare, prin care se dorește o reglementare adecvată a vânzării produselor de asigurare în mediul online, potrivit unui comunicat al ASF.

„A fost, de asemenea, prezentat și aprobat proiectul de Normă privind aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate aplicabile brokerilor de asigurare și/sau de reasigurare. A fost aprobat proiectul de Regulament privind procedura de soluționare, de către entitățile reglementate și supravegheate de ASF în baza Legii nr.297/2004, a petițiilor referitoare la activitatea acestora pe piața de capital”, informează ASF.

Potrivit instituției, a fost discutat și aprobat proiectul Normei de modificare și completare a Normei nr. 11/2011 privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private, cu modificările și completările ulterioare. Modificările vizează actualizarea și flexibilizarea cadrului de reglementare secundară aplicabil investirii activelor fondurilor de pensii în vederea diversificării portofoliilor acestora.

Consiliul ASF a mai aprobat, potrivit comunicatului, proiectul Normei privind obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor facultative și proiectul Normei privind obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor facultative administrate privat.

„Cele două proiecte urmăresc îmbunătățirea cadrului de raportare a fondurilor de pensii, în beneficiul consolidării mecanismelor de supraveghere, dar și al furnizării de informații suficiente, adecvate și relevante participanților în cadrul sistemului de pensii”, arată documentul citat.

Toate proiectele de acte normative menționate vor fi supuse unui proces de consultare publică, urmând a fi afișate în acest scop pe site-ul instituției.

În cadrul ședinței a fost aprobat și ‘Ghidul participantului la Sistemul de Pensii Administrate Privat Pilonul II’ din seria publicațiilor destinate educației financiare. Ghidul prezintă funcționarea concretă și beneficiile Pilonului II, etapele aderării la un fond de pensii administrat privat și modalitățile de plată a pensiei, precum și măsurile concrete de asistență pe care ASF le pune la dispoziția participanților. Acesta va fi publicat, în format electronic, pe site-ul ASF.

De asemenea, consiliul a fost informat în privința participării ASF la activitatea Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și a Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), în primul trimestru al anului 2015, instituții internaționale unde ASF are calitatea de membru cu drepturi depline. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata