Consiliul Mondial al Energiei: Europa să uite de iluzia că va avea energie ieftină

Europa trebuie să uite de iluzia că va beneficia pe viitor de energie ieftină, în schimb trebuie să-și întărească instituțiile și să se poziționeze foarte bine la capitolul inovație pentru a atrage investiții, a declarat, marți, Christoph Frei, secretarul general al Consiliului Mondial al Energiei (CME), prezent la București la Forumul Energetic European FOREN 2014.

‘Ceea ce a coborât prețul energiei pe piața din Statele Unite a fost evoluția ‘shale’. Apropo, nu a fost vorba de shale gas (gaze de șist — n.r.), ci de shale oil (petrol de șist — n.r.), ceea ce a dus apoi la scăderea prețurilor la gaze’, a spus Frei.

El a arătat că fiecare regiune a lumii are particularități diferite, iar, în cazul Europei, nu poate fi vorba de energie și forță de muncă ieftine.

‘Dacă ne uităm la regiuni, există situații foarte diferite. Asia are forță de muncă ieftină, spre exemplu, America de Nord are energie ieftină, Irakul are energie ieftină, Australia la fel, însă Europa nu are energie ieftină. Dacă nu avem energie ieftină și forță de muncă ieftină, atunci este nevoie de instituții puternice și de stabilitate politică pentru a putea atrage capitalul. La fel, avem nevoie de tehnologie și inovație. La acest capitol, Europa se poate poziționa foarte bine. Deci uitați de iluzia că Europa va avea energie ieftină, acest lucru nu se va întâmpla. Europa trebuie să aibă instituții puternice și trebuie să crească pe partea de inovație’, a explicat secretarul general al CME.

Potrivit acestuia, România se poziționează foarte bine pe harta energetică a Europei, însă trebuie să mai lucreze pentru îmbunătățirea climatului investițional.

‘România are foarte multe resurse, este al patrulea producător de gaze din UE, aveți perspective îmbucurătoare pentru rezervele de gaze neconvenționale, dar mai sunt lucruri de rezolvat. Dar este important să atrageți investiții, iar aici contează cât sunteți de echilibrați. Din punctul de vedere al securității energetice, România este pe locul 9 din 129 de țări, ceea ce este extraordinar. Însă, la climatul investițional, România este pe locul 70, ceea ce arată că trebuie să îmbunătățiți climatul, să lucrați pe partea internă. Riscul politic contează în proporție de 80% în deciziile de investiție ale unei companii, astfel că echilibrul este foarte important’, a completat Frei.

Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) organizează la București, în perioada 22-27 iunie 2014, Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală și de Est-FOREN 2014, cu tema ‘Energia pentru mâine: de la viziune la realitate’.

La eveniment participă peste 600 specialiști din 15 țări, lideri în domeniul energiei, reprezentanți ai autorităților guvernamentale și locale, factori de decizie din țară și din străinătate, reprezentați ai mediului academic și universitar, dezvoltatori și investitori. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata