Constanţa: Satul natal al Sfântului Ioan Casian a ajuns o ruină cu şapte locuitori

Satul Casian, locul natal al Sfântului Ioan Casian (născut în jurul anului 365), a ajuns în prezent un cătun aproape pustiu al județului Constanța, cu câteva case și doar șapte locuitori înregistrați oficial la autoritatea administrativă de care acesta aparține – comuna Grădina.

Situat în Podișul Casimcei, lângă râul cu același nume, în apropierea Dealului Casienilor pe care străjuiește măreț Mănăstirea Sfântul Ioan Casian și pe versantul căruia este una dintre numeroasele peșteri din zonă — Peștera Casian, satul Casian pare un tărâm al nimănui. Un cătun prăfuit și bolovănos, cu case dărăpănate, răsfirate pe ulițe pline de gropi, printre ruine ale altor locuințe de mult timp părăsite.

Însă liniștea din zonă, parfumul florilor de câmp, pădurea din apropiere, susurul râului Casimcea, clinchetul clopotelor turmelor de oi și capre aflate la păscut, ecourile rugăciunilor Sfântului Ioan Casian în armonie cu trilurile păsărilor te fac să te simți minunat, extrem de relaxat.

Citeste si:  Disponibilizările colective vor afecta 222 de angajaţi ai unor firme din domeniul construcţiilor şi panificaţiei in Olt

Timpul se oprește parcă în loc și uiți, pentru moment cel puțin, de toate neplăcerile posibile. Chiar și de incidentele petrecute până când, în lipsa vreunui indicator rutier, cu greu am reușit să găsesc drumul către satul Casian. Acel drum plin de hârtoape, pe câmp, uneori intersectat cu alte astfel de drumuri, despre niciunul neștiind unde duce.

Cu răbdare și cu ajutorul unor informații, devenite prețioase, de la doi ciobani întâlniți pe traseu, după ce, de la ieșirea din comuna Cheia am parcurs circa 4,5 kilometri pe câmp, am descoperit pustiul și în același timp fascinantul sat Casian.

Impactul de moment a fost puternic, întrucât aveai impresia că și cele câteva case existente fuseseră abandonate pentru că în zonă nu era nici țipenie de om. Auzeai însă măcănind câteva rațe și cotcodăcind găini, singurele care păreau că vor să-și protejeze teritoriul, aparent într-un mod extrem de agresiv, fiind mai mulți câini care păreau de nestăpânit.

Citeste si:  52% dintre copiii din România se află la limita sărăciei

În cele din urmă, în curtea unei case din chirpici, cu un gard din piatră și sârmă ghimpată ce susținea o placă din tablă pe care scria „Pericol de moarte”, am văzut o femeie și un bărbat care udau plantele din grădină.

Extrem de amabili, oamenii m-au poftit în gospodăria lor și mi-au oferit o cană cu apă rece, scoasă din fântână.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner