Constanţa: Ziua Marinei Române – spectacol pe mare şi pe cer

Ziua Marinei Române, ajunsă la ediția a 112-a, s-a constituit vineri, 15 august,  într-un spectacol pe mare și în aer pentru cei peste 10.000 de spectatori de pe faleza Comandamentului Flotei din Constanța.

Evenimentul a început la ora 10,00, cu tradiționalul ceremonial al arborării pavilionului, geacului și marelui pavoaz, urmat de defilarea tricolorului pe mare și în aer.

Au urmat memorabile secvențe de măiestrie a luptătorilor din toate categoriile de forțe ale marinei militare, trupe de debrarcare, desanturi, scafandri de luptă, detașamente de forțe speciale, infanteriști marini.

Luptătorii au simulat asalturi la țărm, capturări de teroriști sau eliberare navelor capturate de pirați, acțiuni de comando, salturi din elicopter, recuperarea camarazilor din mare, la bordul elicopterelor, apuntări pe fregate sau respingerea atacurilor inamice, lansări de rachete, trageri de artilerie de la bordul navelor, atacuri aerine cu avioane Mig 21 Lancer și IAR 99 Șoim.

Deschiderea oficială a festivităților a fost marcată de șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Mîrșu, care a evidențiat semnificația evenimentului, a cărui tradiție a fost lansată la 15 august 1902 la Constanța și care a intrat în patrimonial spiritual al țării.

„Prin calitatea și nivelul de instruire al purtătorilor, de astăzi, ai tradițiilor militare marinărești, Forțele Navale Române (FNR) se evidențiază ca o structură echilibrată de forțe, în măsură să-și îndeplinească misiunile specifice, fapt demonstrat atât pe timpul executării misiunilor internaționale în cadrul NATO sau egida UE, cât și în cadrul inițiativelor regionale și al exercițiilor naționale.

Rezultatele obținute în ultimii ani și prestația impecabilă în plan internațional demonstrează dorința și capacitatea marinarilor militari de a se implica activ în menținerea unui climat de securitate și încredere în zona Mării Negre și nu numai. Ca și până acum, personalul FNR va fi preocupat în continuare de atingerea obiectivelor prioritare prin continuarea programelor de dotare cu noi mijloace de luptă, capabile să asigure, în condiții cât mai bune, interoperabilitatea cu aliații și partenerii noștri și îndeplinirea misiunilor primite”, a subliniat contraamiralul Mîrșu.

La rândul său, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a subliniat faptul că Forțele Navale au fost deschizătoare de drumuri în procesul premergător aderării la NATO, fiind categoria de forțe care a desfășurat primele activități în cadrul Parteneriatului pentru Pace.

„Drumul parcurs de Armata Română până la atingerea standardelor NATO a fost unul greu, de continuă adaptare și redefinire. Vă mulțumesc celor care v-ați servit țara în cadrul Forțelor Navale Române în toți acești ani. Datorită vouă, în toate țările în care au acostat nave militare cu tricolorul la catarg, sau ale căror forțe navale s-au antrenat împreună cu ale noastre, se vorbește cu respect și admirație despre armata română, despre marina română și despre România”, a spus ministrul Apărării Naționale.

Blocul de paradă și dispozitivul de staționare la ancoră a fost alcătuit din peste 20 nave de luptă și ambarcațiuni ale Flotei, vase comerciale, nave de patrulare și intervenție ale Gărzii de Coastă, ale Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) și ale Grup Servicii Petroliere (GSP) S. A., aeronave al Forțelor Aeriene Române și Forțelor Navale Române, dar și distrugătorul USS Vella Gulf — aflat în vizită la Constanța. Toate acestea au fost completate de peste 2.000 de militari activi, tehnicieni și specialiști, la bordul navelor, aeronavelor și pe țărm.

După-amiază, în cadrul festivităților dedicate Zilei Marinei, au fost programate jocuri marinărești în Portul Tomis, spectacole ale ansamblurilor de dansuri populare turcești, grecești și tătărești, concerte susținute Ileana Șipoteanu și Chris Oliver iar seara vor susține concerte trupele Les Elephants Bizarres și Amadeus.

Festivitățil es-au încheiat seara târziu, cu ceremonialul de coborâre a pavilionului, geacului și marelui pavoaz, urmat de aprinderea pavoazului electric la bordul navelor din rada portului, lansarea de lampioane și retragerea cu torțe pe traseul Faleză — Bulevardul Marinarilor — Prefectura Constanța. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata