Constantin Dinescu, în dosarul furtului tablourilor din Olanda: Îmi pare rău că nu am cumpărat tablourile

Proprietarul unei societăţi care se ocupă cu comerţul de obiecte de artă, Constantin Dinescu, a declarat vineri, la Judecătoria Sectorului 3, că îi pare rău că nu a cumpărat tablourile cu care Radu Dogaru şi Eugen Darie au venit la el, deoarece în felul acesta ar fi fost salvate de la distrugere.

„Dacă ar fi fost originale şi ar fi avut acte în regulă, le-aş fi cumpărat, acum depinde şi cât ar fi cerut pe ele. Ar fi valorat foarte mult, câteva milioane de euro. Dacă era nevoie, m-aş fi împrumutat”, a spus Dinescu.

„De la ce bancă, sunt şi eu curios cine acordă credite aşa mari”, a replicat judecătorul.

De altfel, Constantin Dinescu a fost mustrat de judecător pentru că s-a contrazis în cazul mai multor afirmaţii.

Dinescu a povestit că a fost contactat de Petre Condrat, inculpat în dosar, şi întrebat dacă este interesat de achiziţionare unor obiecte de artă, fără a preciza despre ce este vorba. Ulterior, colecţionarul s-a întâlnit cu Petre Condrat, Eugen Darie şi Radu Dogaru şi, în prezenţa expertei Mariana Dragu, au verificat autenticitatea lucărilor.

„Nu ştiam că este vorba de tablouri, până nu le-au desfăcut din punga de plastic în care se aflau, într-o garsonieră proprietatea unei verişoare”, a spus Dinescu.

„În ce era expertă doamna Dragu?”, a întrebat judecătorul.

„În tablouri, mai ales în lucrări străine”, a răspuns Constantin Dinescu.

„Şi de ce aţi chemat-o, dacă spuneţi că nu ştiaţi că este vorba despre tablouri?”, a remarcat judecătorul.

„Avea cunoştinţe în mai multe domenii… lucra la Muzeul Naţional de Artă al României. Pe ea o chemam de fiecare dată când achiziţionam un obiect de artă”, a explicat Dinescu.

El a mai spus că nici el şi nici experta în artă nu i-au întrebat pe inculpaţi despre provenienţa tablourilor, lucru contrazis de declaraţiile Marianei Dragu, audiată la un termen anterior, cât şi de cele ale lui Cătălin Botezatu, care a spus vineri că, în urma întrebărilor, Darie şi Dogaru au spus că tablourile provin din Londra.

„Petre Condrat l-a întrebat pe Darie dacă are acte pentru tablouri, iar acesta a răspuns că le poate aduce în două zile. Expertul m-a sfătuit să aştept să vină actele, dar a doua zi am fost chemat la audieri de către organele de urmărire penală”, a mai declarat Constantin Dinescu.

Creatorul de modă Cătălin Botezatu a fost audiat vineri, ca martor, în dosarul privind furtul tablourilor din Olanda, el declarând că Radu Dogaru, condamnat în acest caz, i-a cerut colaboratorului său Petre Condrat, inculpat, să-i angajeze un avocat pentru a-l apăra.

„Radu Dogaru susţinea că şi el i-a ajutat la rândul lui familia, respectiv pe fratele său, într-o situaţie asemănătoare. Lui Condrat îi era frică de Radu Dogaru, acesta locuia în acelaşi sat cu familia angajatului meu şi nu se aflau în relaţii bune. Petre Condrat dorea să nu fie implicat în treburile lui Dogaru”, a spus Botezatu.

El a povestit ce ştie despre evenimentele petrecute în ianuarie 2013, când Petre Condrat i-a dus pe Eugen Darie şi Radu Dogaru la galeria de artă deţinută de Constantin Dinescu pentru ca acesta să vadă tablourile.

„Condrat le-a spus celor doi că da, cunoaşte un colecţionar de artă, respectiv pe Constantin Dinescu şi i-a ajutat pe Darie şi Dogaru, întrucât nu dorea să aibă o relaţie conflictuală cu ei. (Condrat – n.r.) s-a întâlnit cu inculpaţii, dintre care unul avea o pungă de plastic în care se aflau aşa-zisele tablouri. Până când a intrat în galeria lui Dinescu nu a ştiut despre ce este vorba. Când a văzut tablourile, i s-a părut ceva dubios, că miroseau a vopsea proaspătă, însă nu era interesat de acestea. În momentul în care a venit doamna evaluator a aflat că este vorba de nişte pictori celebri”, a relatat Botezatu.

El a continuat să povestească ceea ce ştia de la Condrat şi a afirmat că evaluatorul a considerat atunci că tablourile nu sunt autentice, chiar dacă din punct de vedere vizual seamănă cu cele originale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata