Constantin: La finele lunii octombrie în România se va desfăşura Forumul pe agricultură China-Europa Centrală şi de Est

Vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat luni, 1 septembrie, că la finele lunii octombrie Bucureștiul va găzdui, în cadrul celui mai mare târg agricol internațional, Forumul China-Europa Centrală și de Est, primul eveniment de această natură organizat în afara R.P. Chineze și a anunțat, totodată, că România este pe punctul de a realiza primele exporturi spre China de carne de porc și bovine vii.

„România și-a stabilit prin programul e guvernare al acestui guvern faptul că agricultura și energia sunt domeniile prioritare de dezvoltare în țara noastră. Agricultura cred că a confirmat în ultimii ani că poate să fie motorul de creștere economică în România, dar cred că deocamdată potențialul de dezvoltare al agriculturii nu este valorificat la nivel maxim.(…)

În România creșterea agriculturii s-a datorat și faptului că am avut acces la fonduri europene extrem de importante, iar faptul că în continuare până în 2020 vom avea acces la 20 de miliarde de euro fonduri europene ne asigură garanția că pute să dezvoltăm în continuare nivelul producțiilor din țara noastră.

Cred că acest lucru asigură premisele unui potențial de export din țara noastră semnificativ, potențial care se dorește a fi pus în valoare inclusiv prin colaborarea cu companiile din țara dumneavoastră”, a declarat vicepremierul Daniel Constantin.

El a salutat faptul că în ultimii doi ani numărul întâlnirilor politice și economice româno-chineze a crescut simțitor.

„În primul rând să salut vizita pe care ministrul chinez al Agriculturii, domnul Han, a avut-o anul acesta la București. O vizită care s-a încheiat cu semnarea unui Memorandum extrem de important care stabilește cadrul larg de cooperare între țările noastre. (…)

Aș vrea să punctez un lucru extrem de important și cred că este primul rezultat concret al vizitei pe care domnul ministru Han a avut-o în România, dar și a vizitei pe care o avem astăzi în acest format în țara dumneavoastră, faptul că la sfârșitul lunii octombrie, cu ocazia celui mai important târg pentru agricultură internațional pe care îl organizează România, va avea loc Forumul pentru Agricultură dintre China și Europa Central și de Est.

Aș vrea să mulțumesc Guvernului Republicii Populare Chineze pentru faptul că a acordat României onoarea de a organiza primul Forum la acest nivel în afara țării dumneavoastră. Cred că reprezintă o oportunitate pentru companiile chinezești care vor participa de a cunoaște potențialul pe care-l are agricultura românească, potențialul pe care îl au cele 16 țări din Europa Centrală și de Est”, a spus Constantin.

El a menționat și faptul că în 2013 și 2014 între România și China s-au semnat acorduri importante la nivel sanitar-veterinar „care permit pentru prima dată, între țările noastre, deschiderea pieței din China pentru produsele românești, în special produse din carne de porc, pentru bovine vii, dar în egală măsură creează premisele ca noi acorduri pe partea de exporturi de ovine, de miere și alte produse agroalimentare să se intensifice în perioada următoare”.

Ministrul Agriculturii a salutat și faptul că pe piața din China se regăsesc și destule mărci românești de vin.

„Așa cum vă spunea și domnul prim-ministru, interesul politic al României pe domeniul agriculturii este dincolo de exporturile de care vorbeam, de a dezvolta cooperarea româno-chineză în vederea creșterii producției din țara noastră, dezvoltarea de ferme (…) apoi unități de procesare care să aducă valoare adăugată produselor respective”, a spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a mai spus că România este pe punctul de a realiza primele exporturi spre China în ceea ce privește carnea de porc și bovinele vii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata