Constantin Niţă: Este nevoie de facilităţi, de proiecte, pentru a convinge românii să cumpere maşini produse în România

Ministrul Economiei, Constantin Niță, a declarat joi, 17 iulie, la Craiova, după ce a vizitat fabrica Ford, că în România este nevoie de „facilități, de programe”, pentru a convinge populația să cumpere mașini produse în țară.

Un astfel de program ar putea fi destinat tinerilor, susține ministrul Economiei, și ar permite acestora să-și achiziționeze în condiții avantajoase un autoturism din producția internă.

Potrivit lui Constantin Niță, compania Ford a produs anul acesta 180.000 de motoare și 70.000 de autoturisme, dar din acestea, pe piața românească, au ajuns numai 2%.

‘În cifre, Ford înseamnă, anul acesta, 180.000 de motoare, 70.000 de autoturisme din care, din păcate, pe piața românească sunt 2% și asta nu este bine. Pentru a convinge populația din România să cumpere mașini produse în țară este nevoie de facilități, de proiecte. Cum este programul rabla, ar trebui un program pentru prima mașină. Dau un exemplu. Iată, secretarul de stat pentru politici industriale să găsească o formulă pentru acest program prin care tinerii de 18-20 de ani să-și poată cumpăra mașină românească în niște condiții. Nu știu, discutăm de finanțare împreună și cu producătorul și așa mai departe: să folosim poate mai mult leasingul, băncile să dea drumul la creditare și să se ocupe mai puțin numai de titlurile de stat. Sunt multe lucruri care trebuie abordate, dar probabil că aceste chestiuni vor fi detaliate, pentru că avem și un comitet interministerial pentru promovarea industriei auto și vom face întâlniri cât mai dese cu cei doi producători de autoturisme din România’, a spus Niță.

Ministrul Economiei a mai afirmat că, deși s-a vehiculat că ar urma să vină un al treilea producător de autoturisme în România, până în prezent Ministerul Economiei nu a primit nicio scrisoare de intenție în acest sens.

‘Am auzit și eu această chestiune. Deocamdată nu am nimic concret, scris, prin care cineva, printr-o scrisoare de intenție, să facă cunoscut că dorește să se așeze în România. Dacă există un asemenea producător, din partea noastră va avea toată deschiderea și tot sprijinul’, a afirmat ministrul Economiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

compania FordConstantin Nitafabrica de autoturisme
Comentarii (2)
Adaugă comentariu
  • K2

    d.le Nita vorbesti prostii, bati campii nene. Tinerii intre 18-20 de ani nu lucreaza (si nici nu au unde). Punct. De unde bani, musiu ministru? Pe banci le doare in dos de creditare in Romanikka bananiera. Ati putea sa le dati celor aprox. 400.000 de tineri care nu au luat BAC-ul. Cum? Moka. Mai puneti niste taxe : taxa pe umbra (acum vara, este ideala, si in general in zilele insorite); taxa pe aerul expirat iarna in atmosfera ( .. e chestie de incalzire globala).

  • Dany

    Ar trebui sa umble deghizati prin tara sa vada cum o duc romani cu 1000 lei salariul, care se duce mai mult pe intretinere si el ar vrea sa mai cumperi si masini noi.Si te mai gandesti ca ei primesc 5 salari min numai pe cazare,au facut calcul cati muncesc pt un demnitar cu 800 lei numai pe o luna in privat?