Constantin Niţă: România se poate transforma într-un hub regional pe noul „Drum al Mătăsii”

România se poate transforma într-un hub regional strategic, pe noul „Drum al Mătăsii”, având în vedere numeroasele resurse de care dispune, atât în domeniul energetic, cât și de altă natură, a declarat joi ministrul român al Economiei, Constantin Niță, în cadrul Bucharest Forum 2014, ‘Deblocarea potențialului Eurasiei. Decizii strategice pe Noul Drum al Mătăsii’, organizat de Institutul Aspen România.

„Dezvoltarea relațiilor economice la nivel regional, precum și dezvoltarea conexiunilor de transport și armonizarea politicilor în domeniul comercial sunt elemente care fac ca noul „Drum al Mătăsii” să poată să conecteze cât mai bine Europa de Asia. România dispune de numeroase resurse, nu doar energetice, care trebuie valorificate într-un mod cât mai eficient. Toate acestea resurse, fie că vorbim de resurse naturale, umane, experiență și tradiție, pot transforma România într-un hub regional strategic. Și faptul că suntem așezați la Marea Neagră ne oferă un bun prilej de a ne implica direct în schimburile economice internaționale între Europa și Asia”, a spus ministrul Economiei.

El a precizat că România are drept obiectiv recâștigarea piețelor pe care le-a pierdut, mai ales în această zonă.

„Suntem foarte interesați în a promova relațiile economice cu China, India, Azerbaijan, Kazahstan sau Georgia, state cu care am avut relații economice bune care acum, din păcate, nu se ridică la nivelul așteptărilor și a oportunităților de care dispune România”, a subliniat Constantin Niță.

Ministrul Economiei a amintit faptul că, anul trecut, România a avut exporturi de 50 de miliarde de euro, din care 70% au mers către Uniunea Europeană și doar 30% către alte piețe, iar anul acesta, la șapte luni, exporturile au crescut la un nivel istoric de 30 de miliarde de euro, dar proporția s-a menținut. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata