Consumatorii casnici vor beneficia de o reducere cu 2,4% a facturii finale de energie electrică, în trimestrul II

Consumatorii casnici vor putea beneficia, în trimestrul II al acestui an de o reducere cu aproximativ 2,4% a facturii finale la energia electrică, în condiţiile în care Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a avizat în ședinţa de miercuri tarifele CPC (Componenta piaţă concurenţială) aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali care beneficiază de serviciul universal, valabile în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2016.

„Având în vedere faptul că, în urma sesiunii de licitaţie organizată pe PCSU (Piaţa centralizată pentru serviciul universal) pentru trimestrul II 2016, a fost îndeplinită condiţia de la art. 35 alin. (1) lit. a) din Metodologia aprobată prin Ordinul nr. 92/2015, iar media preţurilor de închidere a licitaţiei pentru trimestrul II 2016 a fost mai mică decât media preţurilor de închidere a licitaţiei pentru trimestrul I 2016, în ședinţa din 30 martie 2016 s-a decis reducerea, în medie cu 3,9%, a tarifelor CPC aplicate de furnizorii de ultimă instanţă în trimestrul II 2016, faţă de cele aplicate în trimestrul I 2016. Ca urmare a acestui fapt, estimăm că noile tarife CPC avizate vor conduce la o reducere de aproximativ 2,4% în factura clienţilor finali care beneficiază de serviciul universal (în principal consumatori casnici)”, se arată într-un comunicat al ANRE.

În conformitate cu prevederile legale, furnizorii de ultimă instanţă aplică în factura clienţilor finali care beneficiază de serviciul universal, un tarif pentru energia electrică activă denumit ‘Tarif Componenta de piaţă concurenţială’ — (tarif CPC).

Potrivit competenţelor sale legale de reglementare, ANRE poate decide avizarea tarifelor CPC separat pe perioada fiecărui trimestru din cadrul unui semestru.

Consumatorii casnici plătesc de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai puţin la energia electrică deoarece tarifele de distribuţie au scăzut cu 12% în medie, în timp ce ponderea certificatelor verzi a crescut de la 35 de lei la 43 de lei, potrivit conducerii ANRE.

Ponderea certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici a crescut după ce mai multe companii mari consumatoare de energie au fost exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi. Dacă nu ar fi crescut cota de certificate, factura finală ar fi fost redusă cu 5,5%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata