Consumul naţional de gaze a atins cel mai mare nivel din ultimii doi ani

19

Consumul de gaze la nivel naţional a atins vineri, 31 ianuarie, cel mai mare nivel din ultimii doi ani, respectiv 67 de milioane de metru cubi, cu 35% mai mult decât într-o zi normală de iarnă, din cauza temperaturilor scăzute, au declarat vineri, 31 ianuarie, surse din cadrul Transgaz.

În mod normal, la nivel naţional se consumă circa 50 de milioane de metri cubi într-o zi de iarnă.

Recordul absolut al consumului de gaze s-a înregistrat la începutul lunii februarie 2012, când la nivel naţional s-au utilizat 72 de milioane de metri cubi pe zi.

‘În cursul zilei de astăzi (vineri – n.r.) au apărut mici deficite de furnizare, însă am echilibrat imediat sistemul acolo unde a fost cazul. Nu au fost situaţii unde alimentarea să fi fost întreruptă. În momentul de faţă (vineri seara – n.r.) sistemul de gaze este în echilibru, însă mişcările sunt rapide şi pe perioade foarte scurte. Sperăm să trecem cu bine seara şi noaptea asta, iar mâine o luăm de la capăt, pentru că se estimează temperaturi foarte scăzute’, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, importurile de gaze au crescut semnificativ, respectiv cu peste 50% faţă de acum două săptămâni.

‘Cheia rezolvării acestor probleme este să fim siguri că furnizorii sunt pregătiţi să-şi estimeze corect necesarul de gaze pentru clienţii lor pentru a doua zi. În continuare, Transgaz este pregătită să-şi folosească resursele de care dispune, adică aşa-numita zestre de gaze. Însă trebuie să ţinem cont că aceste resurse nu sunt infinite’, au mai spus sursele menţionate.

Potrivit acestora, în sistemul energetic nu mai există statutul de consumator întreruptibil, cum era până acum, însă marii consumatori pot fi deconectaţi de la reţeaua de gaze în caz de situaţii de urgenţă.

Până acum, marii consumatori puteau opta să fie întreruptibili, adică iarna să fie deconectaţi pentru a se asigura furnizarea de gaze către populaţie. În schimb, aceşti consumatori întreruptibili primeau anumite facilităţi, precum tarife mai mici la transportul gazelor şi la rezervarea de capacitate prin conducte.

‘Acum suntem într-o perioadă de schimbare legislativă, iar noul cod al reţelei, care va intra în vigoare la 1 iulie 2014, va stabili cu exactitate aceste reguli. Cert este că, în caz de situaţie de urgenţă, Dispeceratul de gaze poate decide întreruperea unor consumatori mari, pentru a furniza cu prioritate gaze populaţiei’, au explicat sursele citate.

Potrivit acestora, situaţia de urgenţă se declară doar dacă temperaturile scad foarte mult pentru o perioadă lungă de timp, în cazul în care importurile sunt sistate sau dacă există vreun incident sau accident în sistemul de gaze.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata