Controalele fiscale, taxele locale şi reglementările internaţionale, provocările fiscale ale anului 2016

Cele mai importante provocări fiscale ale anului 2016 pentru companiile din România sunt legate de controalele fiscale, de impozitele locale, în special pe clădiri, unde au intervenit schimbări importante la începutul acestui an, şi de reglementările internaţionale, susţine Alexander Milcev, partener, directorul Departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică din EY România.

„În cazul controalelor fiscale, în faza administrativă şi dacă se ajunge în instanţă, trebuie ştiut foarte bine Codul de Procedură Fiscală, pe partea de impozite locale, mai ales în zona imobiliară, trebuie înţelese regulile noi şi mai complexe decât în trecut, şi pe tot ce înseamnă partea internaţională, trebuie văzute toate modificările pe BEPS (Base Erosion and Profit Shifting — plan de măsuri pentru limitarea transferului de profituri către jurisdicţii cu impozitare redusă—n.r.), modificările legate de schimbul automat de informaţii între ţările UE şi OECD şi tot ce implică acest lucru”, a explicat joi Milcev.

Potrivit acestuia, pe lângă modificările fiscale aduse la începutul acestui an de Codul Fiscal, mai puţin observate, dar la fel de importante, sunt şi cele prevăzute de Codul de Procedură Fiscală.

„Schimbările aduse de Codul de Procedură Fiscală clarifică şi modifică raportul contribuabil — fisc, pe partea de drepturi şi obligaţii, punând mai mult accent pe drepturile fiscului, în sensul sancţiunilor care pot fi aplicate de reprezentanţii fiscului, care, deşi cunoscute de anul trecut, sunt mai stricte acum. Într-un fel, acest aspect face parte din strategia ANAF privind creşterea conformării voluntare”, a mai spus Milcev.

Astfel, pentru a evita greşelile şi neplăcerile legate de aceste modificări, contribuabilii trebuie să ştie foarte bine prevederile legale să îşi cunoască drepturile, mai spune reprezentantul EY România.

Pe de altă parte, consultantul fiscal spune că, în cadrul controalelor, se constată o creştere a profesionalismului inspectorului de rând, dar se constată şi un fenomen „îngrijorător”, respectiv „o tendinţă de criminalizare a problemelor fiscale”.

„Aici este vorba probabil de teama mai mult sau mai puţin justificată a inspectorului fiscal, care este şi funcţionar public, de a nu fi acuzat de organele de urmărire penală că nu şi-a făcut datoria şi nu a anunţat procuratura în caz de suspiciune de evaziune fiscală”, a adăugat Milcev.

Foarte importante sunt, în opinia lui Alexander Milcev, şi modificările legate de taxele locale, respectiv faptul că imobilele nu mai sunt taxate în funcţie de forma de proprietate (persoană fizică sau juridică), ci în funcţie de destinaţie (rezidenţial sau nerezidenţial). Însă modul în care se va face delimitarea în cazul în care firma şi locuinţa se află în acelaşi imobil nu s-a stabilit încă.

„Termenele de plată o să vină, în martie, deci nu este un sistem testat de un rând de declaraţii. Sunt interpretări diverse, iar până la primele declaraţii sperăm să ne lămurim”, a mai spus consultantul fiscal.

În ceea ce priveşte formularul de declarare în scop de TVA (088), Milcev admite că prezintă neclarităţi şi complicaţii pentru contribuabilii oneşti. Pe de altă parte, el crede că „ANAF şi MFP au adoptat aceste reguli pentru a îngreuna înregistrarea frauduloasă în scop de TVA şi pentru a reduce aşa-numita fraudă de tip carusel care se practică în ţările UE care exploatează „găuri”din sistemul comun de TVA”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata