Copiii care au crescut înconjuraţi de cărţi au venituri mari când sunt adulţi

Economişti italieni au stabilit că există o corelaţie puternică între câştigurile obţinute de un adult şi faptul de a fi crescut înconjurat sau nu de cărţi, scrie The Guardian în ediţia electronică.

Trei economişti de la Universitatea Padova — Giorgio Brunello, Guglielmo Weber şi Christoph Weiss au analizat situaţia a 6.000 de bărbaţi născuţi în nouă state europene, ajungând la concluzia că acei copii care au acces la cărţi se pot aştepta să câştige mai mult pe plan financiar decât cei care cresc cu puţine sau fără cărţi.

Economiştii au studiat perioada 1920-1956, când reformele şcolare au prevăzut creşterea numărului minim de ani de studiu în Europa. Ei au urmărit dacă la vârsta de zece ani un copil locuia într-o casă cu mai puţin de zece cărţi, un raft de cărţi, o bibliotecă de până la 100 de cărţi, două biblioteci sau mai mult de două biblioteci.

De-a lungul perioadei studiate, cercetările au descoperit că un an în plus de şcolarizare sporea media câştigurilor de-a lungul vieţii cu 9%. Însă veniturile variau considerabil în funcţie de condiţia socio-economică.

Bărbaţi care au crescut în gospodării care aveau mai puţin de un raft cu cărţi au obţinut cu doar 5% mai mult ca urmare a unui an în plus de şcolarizare, comparativ cu 21% cât au obţinut cei care au avut acces la un număr mai mare de cărţi. Iar cei care au avut mai multe cărţi au avut mai multe şanse să obţină oportunităţi cu câştiguri mai bune în oraşe decât cei care nu au avut cărţi.

Economiştii au oferit de asemenea mai multe teorii pentru rezultatele cercetării lor. Probabil că existenţa cărţilor încurajează copiii să citească mai mult şi lectura poate avea efecte pozitive asupra performanţei şcolare. O altă explicaţie poate fi că o casă plină cu cărţi arată avantajele condiţiilor socio-economice, potrivit celor trei economişti, conform The Guardian. Cercetarea a fost publicată în Economic Journal. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata