Copturi pascale: pasca şi cozonacii

Copturile speciale pascale: pasca, cozonacii cu mac şi nucă şi babele se prepară de obicei în Joia Mare.

Pentru creştini, pasca este cea mai importanta coptură rituală a Paştilor. Ea se face din făină de grâu de cea mai bună calitate, cernută prin sită deasă. Cel mai adesea, pasca are o formă rotundă pentru că se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Aluatul dospit se pune în tăvi speciale pentru pască, după care, de jur împrejur, se aşează aluatul împletit din două sau trei sucituri, din aluat împletit, având la mijloc o cruce, şi se lasă totul la crescut. În mijlocul tăvii se aşează, apoi, brânză de vacă, pregătită cu zahăr, ouă, mirodenii şi stafide. Peste brânză se face o cruce, din acelaşi aluat împletit, împodobită cu ornamente în formă de floare. Se unge totul cu ou şi se coace în cuptorul încălzit.

Pasca şi cozonacii se mai pot prepara şi în Sâmbăta Mare, din ajunul Sfintelor Paşti, fiind duse, apoi, la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţite. Legenda pascăi spune că, în timp ce predica împreună cu apostolii, Iisus a fost găzduit de un om foarte primitor care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum fără ştirea lor. Întrebându-l pe Hristos când vor fi Paştile, Mântuitorul le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă. Căutând apostolii au găsit în traistă ce le pusese acel om.

Altă dată, cojile ouălor folosite la pască nu se aruncau şi nici nu se ardeau. Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbăta Paştilor pe o apă curgătoare, crezându-se că, astfel, găinile şi puii aveau să fie păziţi de uliu peste vară. Se mai credea că, în felul acesta, se dădea de ştire Blajinilor — popor mitic care trăia sub pământ — că se apropie cea mai mare sărbătoare a creştinilor.

În Bucovina, copturile specifice acestei sărbători sunt cozonacii cu mac şi cu nucă. Se mai face baba, care este o coptură specială făcută din aluat de cozonac. Forma în care se coc babele este tronconică, după ce răstoarnă baba, rămâne un loc gol, care se pudrează cu zahăr pudră vanilat.

Când se pune în coşul pascal, în acea gaură se aşează un ou roşu. Coşul pascal este pregătit în Sâmbăta Mare şi este dus la biserică de bărbat, deşi e pregătit de femeie. În interiorul coşului se pune pasca, o babă, cozonac, carne sau drob de miel, salată de sfeclă roşie şi hrean, produse din carne de porc, făcându-se astfel legătura între sărbătoarea pascală şi cea a Crăciunului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata