Corcova, podgoria de suflet a prinţului Anton Bibescu

Podgoria Corcova este situată în partea de sud-vest a țării, în județul Mehedinți, fiind vestită pentru vinurile sale.

 Viticultura a reprezentat o îndeletnicire a locuitorilor acestor meleaguri încă de pe vremea dacilor, Corcova fiind situată relativ aproape de capitala Sarmizegetusa.

Prima mențiune referitoare la existența viilor la Corcova o reprezintă un hrisov datat din 29 iulie 1497, prin care domnul Radu cel Mare făcea o danie Mănăstirii Tismana, care consta în 300 de vedre de vin de la Jidoștița, aceasta fiind una din viile Corcovei, notează prof. dr. Aurel Popa în volumul ”Oltenia — Mica Românie Viticolă”.

Un secol mai târziu, la 1 iulie 1594, Mihai Viteazul întărește lui Necula două vii la Corcova, iar la 8 iulie 1596, întărește lui Radu, al doilea paharnic, ocine și vii în Jirov, Cernaia, Cotoroaia și Valea Bună.

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea, moșia Corcova, aparținând familiei Bibescu, s-a bucurat de o dezvoltare extraordinară. Pe la începutul anului 1920, familia Bibescu a început să înființeze aici plantații de viță nobilă.

Prințul Anton Bibescu l-a angajat pe tânărul agronom francez, Aristoteles Sauget, pentru a se ocupa de podgorie. Acesta, urmat de fiii săi, a inventat Corcovinul și Corcovelul, cupaje uluitoare ce au la bază Cabernet-ul, notează site-ul corcova.ro.

Corcova era locul preferat de Anton Bibescu și de Marta Bibescu pentru petrecerea vacanțelor, iar cramele de aici aduceau împreună numeroase personalități care îndrăgeau aceste meleaguri. Numeroși scriitori au omagiat vinurile produse aici, printre care Marta Bibescu, Mihail Sebastian, Ion Pilat și Ion Minulescu.

De asemenea, Păstorel Teodoreanu îndemna cititorii: ”Călătorule-n Craiova/ Cată vinuri oltenești/”Pinot Noir” de la Corcova/ Cabernet de Sâmburești”. Marcel Proust, bun prieten al prințului Anton Bibescu, își exprima, în scrisorile pe care i le trimitea acestuia, admirația față de această podgorie: „Nume dragi, ca acela de Corcova, îmi erau atât de familiare și de apropiate ca Senlis și de o mie de ori mai dragi decât Bonnelles și tremuram într-una să nu le văd în vreun comunicat și mă învinuiam că nu cunosc îndeajuns și altele pe care trebuie că voi le îndrăgiți și care sunt poate cunoscute prin amintiri de-ale tale, de-ale lui Emanuel, de-ale prințesei Bibescu. Cât de mult îmi sunteți în inimă în clipele acestea!”.

Podgoria a cunoscut o serie de modificări de-a lungul timpului, diminuându-și suprafețele după anul 1989. În prezent, cel mai important proprietar este compania Viticola Corcova, care a luat ființă în anul 2005, dar care a reluat tradiția producerii vinului de calitate. Aici se produc vinuri de o calitate foarte bună, ceea ce se datorează și factorilor pedo-climatici.

Climatul este temperat-continental, cu influențe mediteraneene, caracterizându-se prin veri calde și secetoase, pe de o parte, și ierni blânde, cu precipitații accentuate, pe de altă parte. Solurile au o structură litologică variată, fiind bogate în minerale, caracteristică specifică Piemontului Motrului, subunitate a Piemontului Getic.

Începând cu anul 2005, au fost replantate soiurile existente și pe timpul moșiei Bibeștilor, precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Fetească Neagră, dar și soiuri noi, cum ar fi Syrah sau Chardonnay, menționează prof. dr. Aurel Popa. Cramele construite de prințul Anton Bibescu au fost refăcute și dotate cu utilaje de vinificație performante. Ulterior, vița-de-vie îmbătrânită a fost înlocuită cu soiuri de calitate superioară.

La fiecare pas, însă, se resimt atât istoria acestor locuri, cât și dragostea prințului Anton Bibescu pentru această podgorie, și tocmai respectul față de acestea aduce un plus de valoare Corcovei, căci, așa cum spunea Virgiliu Tătaru, publicist și istoric literar, în „Tragica aventură a spiritului”: „Prințul Anton Bibescu era mai mult decât convins că numai în aceste locuri din fermecătoarea vale a Motrului își putea redobândi acel mereu căutat echilibru al trupului și al sufletului, pentru a porni din nou, cu nebănuite avânturi, cu sporite energii, pe valurile învolburate ale vieții, în căutarea eternului mister al destinului omului pe pământ.” (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: cazancuvin.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata