Corina Chiriac a împlinit 65 de ani

Marea cântăreață și actriță Corina Chiriac s-a născut la 26 octombrie 1949 la București. Fiica compozitorului Mircea Chiriac, profesor la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București, a fost, de mică, familiarizată cu lumea sunetelor.

A studiat, timp de șase ani, vioara (clasa prof. George Manoliu) și pianul la Școala de muzică nr. 1 din București. În anul 1967, după absolvirea liceului, s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, clasa actorie Constantin Moruzan — Mihai Mereuță. A mai studiat și cu regizorul Mony Gellelter și Adriana Piteșteanu. A fost colegă de generație cu: George Mihăiță, Florin Zamfirescu, Gelu Colceag, Tamara Crețulescu, Mihaela Arsenescu, Mircea Diaconu, Carmen Maria Struja, Ștefan Velniciuc ș.a.

Debutează la Teatrul de comedie din București, cu un rol secundar în piesa ”Sfântul” de Eugen Barbu, în regia Sandei Manu. Pe perioada studenției joacă la Teatrele Cassandra, Comedia și Giulești, în piese de teatru precum ”Sfântul”, ”Căsătoria”,”Platonov”, ”Croitorii cei mari din Valahia” (Comedie), ”Sânziana și Pepelea”,”Domnișoara Nastasia” etc. Începând cu acest an, și până în 1970, Corina face parte din echipa de studenți actori care fac figurație la teatru, studiourile Buftea și TVR.

A debutat în viața muzicală în anul 1965, în cadrul emisiunii de televiziune ”Debuturi”, interpretând două compoziții proprii și melodia ”Pe Valea Prahovei” a lui George Grigoriu. A revenit în muzica ușoară patru ani mai târziu, participând la concursul de televiziune ”Steaua fără nume” (1969-1970).

Rezultatele minirecitalurilor sale, susținute atât în țară, cât și peste hotare, au determinat includerea sa în echipa care a reprezentat România la Festivalul ”Cerbul de aur” (martie 1971), unde a obținut ”Cerbul de bronz”, cu melodiile ”Inimă nu fi de piatră” și ”Va veni o clipă”. În același an (1971) își înscrie numele în comedia cinematografică ”Aventuri la Marea Neagră”. Din anul 1972 a participat la toate edițiile Festivalului național de muzică ușoară de la Mamaia, activitatea sa artistică muzicală intensificându-se cu înregistrări la TV și Radio, concerte.

În acest an îi apare primul disc single la Electrecord, efectuează un turneu în Bulgaria unde susține trei concerte și apare într-un show TV. De asemenea, efectuează primul turneu în fosta Republică Democrată Germană (RDG). În luna septembrie susține un important show de televiziune, la Leipzig (RDG), alături de Lucia Altieri (Italia), Rozalia (Cuba), Milan Drobny (Iugoslavia). Corina mai are alte cinci apariții în show-uri de televiziune din RDG.

În 1972 joacă într-un rol secundar în primul serial de televiziune produs în România,”Mușatinii”, realizat de Sorana Coroamă Stanca după trilogia lui Barbu Ștefănescu Delavrancea. Apar șlagărele ”Opriți timpul” și ”Banii n-aduc fercirea”. Efectueză numeroase turnee prin țară cu formația Roșu și Negru care îi permit să prezinte publicului noi piese precum ”Zi minunată”, ”Nu mai sunt cum am fost”, ”Norii” și ”Mă cert cu inima”.

În acest an îi apare al doilea disc single la Electrecord. Începând cu aceasta vară (și până în 1988), Corina efectuează anual turnee de mare succes pe Litoral. Interpretează rolul principal feminin din filmul ”Aventuri la Marea Neagră” în regia lui Savel Stiopul, alături de Florin Piersic. Începând cu acest an, Corina Chiriac va efectua lungi turnee în RDG timp de 11 ani (până în 1982). De asemenea, apare în filmul ”Cu mâinile curate” regizat de Sergiu Nicolaescu.

La sfârșitul lunii decembrie, în cadrul unui turneu în URSS, susține patru concerte la Moscova alături de Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu și formația Savoy.

Anul următor, în 1973, efectuează noi turnee în Polonia, URSS și Cehoslovacia. În luna mai efectuează un turneu de 6 săptămâni în RDG unde va susține 25 de concerte. Tot în acest an Corina participă la Praga, la un show TV internațional.

În anii următori a participat la Festivalul ”Decenska Kotva” din Cehoslovacia (1974), Festivalul ”Orfeul de aur” din Bulgaria (1975), Festivalul ”Lira Bratislavei” din Cehoslovacia (1976), Festivalul de la Poznan — Polonia (1978).

Au continuat și aparițiile în filme — a jucat în filmul TV ”Domnișoara Nastasia”, în regia Soranei Coroamă Stanca, și în fimul ”Roșcovanul”, în regia lui Francisc Munteanu.

În 1977 participă la concerte și show-uri TV din Polonia, R.D. Germană, Cehoslovacia, Bulgaria, URSS, alături de soliști ca Bonny M, Sasha Distel, Karel Gott, Alla Pugaviova, Lili Ivanovna, Drupi (Italia), Tereza Kesovia și mulți alții. Anul următor participă la Festivalul Internațional de muzică ușoară de la Poznan, Polonia.

În 1979, emisiunea ”Eu sunt Corina”, în regia lui Tudor Vornicu, primește premiul special al Juriului la festivalul de film de televiziune de la Montreux (Elveția). Efectuează un turneu în Bulgaria unde are și o apariție de succes într-un show TV. În toamna acestui an, Corina efectuează un nou turneu în URSS unde își va aniversa și cei 30 de ani de viață. Spre sfârșitul anului, Corina este invitată să concerteze in Italia (unde își va prelungi contractul și șederea până la 10 luni), cu aceasta ocazie obținând un contract la televiziunea particulară din Alessandria. Unul dintre momentele vizitei pe care nu-l va uita niciodată a fost întâlnirea cu Gina Lolobrigida, Adolfo Celli și Giancarlo Giannini.

În prima jumătate a anului 1980 continuă seria concertelor în Italia. Participă din nou la Festivalul Internațional de la Sopot, Polonia, unde obține premiul III cu piesele ”Uneori suntem toți copii” (Liviu Tudan) și ”Serenadă” (Mircea Chiriac). În ”Burg party”, o emisiune de televiziune realizată la Halle, RDG, Corina Chiriac evoluează alături de Amanda Lear. Efectuează un important turneu în Cehoslovacia cu orchestra lui Karel Gott, sub bagheta lui Felix Slovacek.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata