Corlăţean: Suntem extrem de îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Europa de Est şi în jurul regiunii Mării Negre

„Suntem extrem de îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Europa de Est şi în jurul regiunii Mării Negre. Suntem o parte a regiunii. Suntem flancul estic al NATO. În calitate de ministru de externe, am criticat puternic acţiunile Rusiei„, a declarat ministrul român al afacerilor externe Titus Corlăţean într-un interviu pentru Washington Post, acordat cu prilejul vizitei în Statele Unite şi publicat în ediţia online a prestigiosului cotidian american miercuri seară.

„Țara mea, România, reprezintă graniţa de est a NATO şi a Uniunii Europene. Ceea ce s-a întâmplat cu această anexare absolut ilegală a Crimeii de către Rusia violând dreptul internaţional — a avut loc la numai 200 de mile de graniţa României. O altă tentaţie a Rusiei ce se referă la statutul regiunii Transnistria din Republica Moldova se întâmplă la graniţa noastră”, a notat el.

Întrebat, în cadrul acestui amplu interviu intitulat „Ameninţarea rusă este o realitate”, dacă este îngrijorat de incursiunea rusă în Ucraina, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a răspuns afirmativ, estimând că „Rusia este foarte activă în regiune. În primul rând, în estul Ucrainei, dar nu numai în estul Ucrainei. Subiectul federalizării Ucrainei este ceva care pare a fi foarte apreciat de ruşi… uitându-ne la sudul Ucrainei, mergând către Odesa şi chiar spre Transnistria în Republica Moldova”, a mai remarcat el.

Întrebat dacă Rusia ar putea lua sub control regiunile prin federalizarea Ucrainei, Titus Corlăţean a declarat că „aceasta este o formă de a bloca aspiraţiile europene ale Ucrainei ca un întreg şi menţine o anumită influenţă asupra Ucrainei”.

„Interesul Rusiei este de a-şi menţine influenţa puternică în spaţiul ex-URSS”, a remarcat el. „Ea este legată de Ucraina şi Republica Moldova. Ieri, pe baza deciziei politice a UE, cetăţenii moldoveni au început să fie beneficiarii liberei circulaţii în interiorul UE încât nevoia de vize a fost eliminată pentru cetăţenii moldoveni. Cel mai important obiectiv în viitorul apropiat este semnarea acordului de asociere /la UE/ şi acordul de liber schimb cu UE”.

Asupra controlului rus al Transnistriei, fâşia de teren din interiorul Republicii Moldova, după cum remarcă Washington Post, „acest lucru ne preocupă extrem. Am fost printre aliaţii din NATO care pledează pentru o prezenţă militară mai rapidă şi mai puternică a aliaţilor pe flancul de est pentru a consolida încrederea României, Poloniei şi statelor baltice în securitatea colectivă, care este garantată de alianţă”, a spus el.

Întrebat „Ce anume vreţi să vedeţi mai exact?”, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a răspuns: „Redistribuirea capacităţilor militare ale NATO, începând cu Polonia, România şi statele baltice”. El a salutat totodată „redistribuirea trupelor, în unele cazuri sprijinul aerian, AWACS-urile”/avioane-radar n.r./.

În „Polonia şi de asemenea în România”, a notat el, „pentru că România este de asemenea obiectul supravegherii de către AWACS. Ele patrulează şi monitorizează Polonia şi România. Recent am avut exerciţii militare cu avioane americane F-16 venite în România, împreună cu flota noastră militară. A fost un anunţ recent de suplimentare cu şase avioane de luptă trimise de Canada în România — F-18 Hornets. Și, de asemenea, nave militare americane şi franceze din Marea Neagră participă la exerciţii militare împreună cu românii. Acest lucru consolidează încrederea opiniei publice. Este extrem de important să avem o prezenţă solidă a Statelor Unite în ţările noastre, inclusiv România”, a mai notat Titus Corlăţean.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata