Cornel Penescu, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru mituirea unor arbitri

Omul de afaceri Cornel Penescu, fost finanțator al FC Argeș, a fost condamnat, miercuri, 4 februarie, definitiv de Curtea de Apel Ploiești într-un dosar privind mituirea unor arbitri la cinci ani de închisoare, instanța majorând cu un an, la apel, pedeapsa dată inițial de Tribunalul Prahova.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Ploiești a admis apelurile declarate de procurorii DNA, dar și de inculpații Cornel Penescu, Florian Prunea și Marcel Savaniu împotriva sentinței pronunțată de Tribunalul Prahova în octombrie 2013.

Astfel, magistrații au descontopit pedeapsa de patru ani de închisoare aplicată inițial lui Penescu în pedepsele componente și, în baza unei prevederi legale, i-au mai aplicat acestuia o pedeapsă de cinci ani de închisoare și trei ani de interzicere a drepturilor.

Totodată, instanța a contopit pedepsele, astfel că Penescu o va executa pe cea mai grea, respectiv pe cea de cinci ani de detenție și trei ani de interzicere a drepturilor.

De asemenea, instanța a stabilit pedepse majorate și pentru fostul director general al societății PIC, Liviu Făcăleață, și Gheorghe Constantin, fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federației Române de Fotbal, care primiseră inițial câte trei ani de închisoare cu executare.

În urma deciziei definitive a Curții de Apel Ploiești, cei doi vor executa tot câte cinci ani de închisoare și trei ani de interzicere a drepturilor.

De asemenea, Cristian Libertatu, fost director al Inspectoratului Regional pentru Protecția Consumatorilor Pitești, care primise inițial trei ani de închisoare cu suspendare, va executa pedeapsa în detenție, după ce magistrații au înlăturat dispozițiile legale privind suspendarea sub supraveghere a executării acesteia.

Conform aceleiași sentințe, pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare aplicată arbitrului Sorin Corpodean, dar și termenul de încercare de șapte ani au fost majorate cu câte un an, în timp ce în cazul inculpatului Cristian Mincă fostul președinte al echipei FC Argeș, pedeapsa a fost micșorată de la trei ani cu suspendare, la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare.

Totodată, instanța a menținut decizia privind achitarea inculpaților Marcel Savaniu—arbitru și Florian Prunea, fost director de Relații Internaționale în cadrul FRF, schimbând temeiul achitării.

Potrivit sentinței postată pe postalul instanțelor de judecată, magistrații au redus cuantumul sumei confiscate de la Cornel Penescu de la suma de 32.000 USD la 14.000 USD și au dispus confiscarea sumei de 310.000 lei de la Gheorghe Constantin și a sumei de 15.000 USD de la Sorin Corpodean.

De asemenea, Curtea de Apel Ploiești a obligat inculpații la cheltuieli de judecată către stat, cele mai mari sume, de câte 8.500 de lei, urmând să fi achitate de către inculpații Lică Marcel și Mincă Cristian.

Cornel Penescu și alți 13 inculpați au fost trimiși în judecată, în iunie 2009, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Pitești pentru fapte de corupție, în rechizitoriul întocmit de anchetatori arătându-se că, în perioada 2006-aprilie 2009, inculpații Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleață Liviu Ilie, Mincă Cristian, Pieca Gheorghiță și Gheorghe Constantin au inițiat și constituit un grup infracțional organizat care a acționat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracțiuni grave de corupție prin care să obțină beneficii financiare sau materiale.

Omul de afaceri Cornel Penescu este încarcerat, el fiind condamnat definitiv, în septembrie 2013, la trei ani de închisoare pentru mituirea senatorului PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei.

O lună mai târziu, Penescu a fost condamnat definitiv la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru mituirea a doi comisari de la Garda Financiară Argeș.

De asemenea, fostul finanțator al FC Argeș mai are două condamnări definitive de câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită, una într-un dosar în care a fost găsit vinovat că l-a plătit pe fostul arbitru Ionică Serea să ajute echipa FC Argeș într-un meci cu Steaua București și o alta într-un dosar în care a fost găsit vinovat de mituirea fostului șef al Gărzii Financiare Argeș, Aurel Stoian, pentru ca acesta din urmă să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să protejeze interesele nelegale ale firmelor controlate de Penescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata