Corpul de Control al premierului va sesiza PÎCCJ cu privire la posibile fapte penale comise de conducerea CARE România

Corpul de Control al premierului va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală comise la Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România) SA în urma unui control efectuat la instituția financiară, care a vizat verificarea respectării de către conducerea societății a dispozițiilor legale incidente și a normelor interne referitoare la angajarea și efectuarea cheltuielilor, achiziția de bunuri și servicii și modul de gestionare a patrimoniului, informează Biroul de presă al Guvernului.

În urma controlului efectuat la CARE România s-a constatat, printre altele, că în perioada în care Radu Frâncu a deținut calitatea de președinte al directoratului Companiei ‘CARE România” S.A. — între 19.05.2010 și 08.07.2013 — compania cu capital majoritar de stat a întregistrat „o pierdere cumulată în sumă de 23.464.867 lei”.

Totodată, din raportul Corpului de Control reiese că inspectorii guvernamentali nu au identificat înscrisuri care să ateste absolvirea de către Radu Frâncu a cursurilor unei instituții de învățământ superior, așa cum prevede Norma Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din 31.07.2009 privind autorizarea asigurătorilor.

În sarcina lui Frâncu s-a reținut și faptul că acesta „a devenit proprietar al unui autoturism marca BENTLEY, model Continental GTC, în timpul mandatului de președinte al directoratului Companiei ‘CARE România” S.A., dar nu a depus declarația de avere”.

Totodată, în raportul Corpului de Control al premierului privind CARE România se precizează că Radu Frâncu și Marius Constantin Banu — membru al directoratului „CARE România” S.A. în perioada 16.07.2010 — 08.07.2013 — „au utilizat sume importante din fondurile companiei, în cuantum total de 831.177,85 lei și 53.173,43 euro, în interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei”.

Corpul de Control al premierului a constatat, totodată, că Frâncu și Banu „și-au decontat din fondurile companiei contravaloarea unor sejururi efectuate împreună cu familia sau cu alte persoane în străinătate în cuantum de 65.895,15 lei și 31.663,43 euro”, între destinațiile alese de aceștia ca „deplasări” inspectorii guvernamentali menționând Ibiza, Cannes și Paris.

De asemenea, în raportul Corpului de Control se arată că din fondurile companiei Radu Frâncu a achitat mai multe obiecte și haine de lux, printre care „bijuterii, ceas Cartier, telefon VertiF și un Roller bal”.

„Având în vedere că în urma desfășurării acțiunii de control au rezultat indicii privind implicarea reprezentanților Companiei de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România) S.A. în acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală, Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atribuții de control, va sesiza Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanța de judecată să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovăției”, se arată în raportul Corpului de Control al prim-ministrului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata