Corund (Harghita) – comuna meşterilor olari tradiţionali şi a singurului muzeu de aragonit din ţară

Meșterul olar Jozsa Laszlo ia bucata de lut, o lovește de câteva ori de masa de lucru, „ca să scoată aerul”, pornește roata, își umezește mâinile și… miracolul se produce.

Privesc fascinată cum, din mâinile sale trudite, prind viață în câteva minute o vază, o scrumieră, un sfeșnic. Face asta de aproape 40 de ani, alături de soția sa și, de curând, le-a cooptat în afacerea de familie și pe cele două fete gemene, Ildiko și Eniko.

Jozsa Laszlo este unul din cei aproape 200 de olari din comuna harghiteană Corund, important centru de olărit din România, unde se realizează ceramică tradițională.

Procesul prin care bucata de lut din mâinile lui Jozsa Laszlo se transformă în superbele vase smălțuite, cu motive florale sau zoomorfe, durează câteva zile. Mai întâi, obiectele care ies de sub roata olarului sunt lăsate la uscat, apoi sunt scufundate în caolin, pentru a căpăta culoarea albă, se usucă din nou și numai după aceea ajung în mâinile doamnelor din familia Jozsa, cele care realizează conturul și desenele. Ulterior, obiectele sunt arse de două ori în cuptor, „pentru a fi lucioase și frumoase” și numai după aceea iau drumul miilor de case din România și din străinătate.

În serile lungi și friguroase ale iernilor harghitene, Jozsa Laszlo se relaxează realizând, evident, obiecte ceramice. Este vorba de miniaturi ale unor vase de lut, de numai câțiva milimetri, pe care susține că doar el le face, ajutându-se de bețe de chibrit. De asemenea, tot în „timpul liber”, realizează farfurii ornamentale unice în România, pe care le decorează folosindu-se de un ac.

Într-o cameră transformată într-un mic muzeu, Jozsa Laszlo are expuse mai multe astfel de farfurii, realizate cu migală. Îmi arată o farfurie decorată cu aproximativ o mie de flori și peste o sută de dansatori și care se intitulează „Dansatori în mijlocul naturii”. A lucrat la ea o săptămână, pentru a se relaxa, și nu o vinde decât dacă cineva îi oferă suficienți bani pentru a-i răsplăti munca. Altfel, preferă să le vadă agățate pe perete, în micul său muzeu improvizat.

„Farfuriile sunt mai scumpe pentru că lucrez mult la ele. Le realizez în timpul liber și iarna. Vara nu am timp pentru că trebuie să lucrez ca să primesc bani. Prețul depinde de timpul cât am lucrat la ele. Cea mai mică e 100 lei. (…) Vedeți, eu sunt artist naiv, nu am învățat niciunde să fac asta. Tot ceea ce am realizat a venit din imaginație, din încercări, din talent”, spune Jozsa Laszlo.

Bărbatul cu mâini trudite și chip brăzdat de trecerea anilor îmi spune cu mândrie că, în curând, va apărea la National Geografic, într-un documentar despre olăritul din Corund.

De la familia Jozsa pornesc mai departe la un alt meșter olar cunoscut din Corund, Mathe K. Istvan, care practică acest meșteșug de aproape 20 ani. Încă de la poartă rămân surprinsă de casa impunătoare, cu balcon de lemn împodobit cu motive tradiționale și de gospodăria mare și frumoasă. În atelierul olarului lucrează, în liniște, soția sa și mai multe vecine care-l ajută la decorarea vaselor. Mathe K. Istvan are doi copii, un băiat și o fată, ambii adolescenți, dar deocamdată vrea ca ei să-și termine studiile și apoi să-i inițieze în tainele olăritului.

Vasele realizate de meșterul din Corund sunt arse într-un cuptor tradițional, pe lemne, unde temperatura ajunge și la o mie de grade. Doar așa obiectele ceramice devin lucioase și numai bune de trimis la vânzare. Mulți dintre olarii din Corund își vând obiectele la depozitele en-gros din localitate, iar unii au propriile magazine la marginea drumului național care trece prin comună.

Meșterii din sat au și o mare nemulțumire, aceea că obiectele realizate de ei au început să fie contrafăcute și sunt vândute ca tradiționale, la un preț mult mai mic. Cu toate acestea, nutresc speranța că cei interesați de arta tradițională vor ști să aprecieze strădania meșterilor care lucrează din zori și până noaptea.

Vasele aparținând ceramicii de Corund sunt cunoscute pentru desenele florale și zoomorfe, adaptate stilului local, cum ar fi laleaua, cocoșul de munte sau floarea de colț. Cele mai cunoscute produse sunt cele cu decor albastru, cu decor verde, dar și ceramica albă, maro sau colorată. Turiștii pot cumpăra atât vase de decor, cât și căni, castroane, străchini, solnițe, oale pentru sarmale, ghivece sau vase pentru mirodenii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata