Coruri de tradiţie seculară la Bacău şi Oituz

Muzica de esență corală, străbătând timpuri tulburi, a rămas în sufletul multora dintre băcăuani, de cel puțin un secol, fapt atestat de existența a două formații reprezentative pentru județ: Corul Ateneu din municipiul Bacău și Corul țărănesc din comuna Oituz.

Deși numărul formațiilor corale a scăzut dramatic în comparație cu cele peste 150 care erau în anii ’80 în județul Bacău, un împătimit al acestui gen muzical, profesorul Vintilă Dabija, susține că nevoia de muzică corală există și că, pe lângă formațiile amintite are un succes deosebit, în țară și în străinătate, Corul de elevi „Armonia” de la Colegiul Național de artă „George Apostu” din municipiul bacovian.

„Prin piesele de origine corală se transmit mesaje extraordinare și, în primul rând, acea armonie care se creează între voci, între spectator și artist, în starea aceea de bine, de confort dată de sonoritate. Intervine apoi, foarte important, comunicarea între oameni cu diferite nivele de cultură cu un țelul unic de a scoate în eter esența minunată a partiturii. Dar, corul formează și caractere, întărește solidaritatea umană. Este vorba de conviețuirea în grup, de comunicare, de șlefuire a comportamentelor, de cultură”, spune, la rândul său, profesorul Gheorghe Gozar de la Colegiul Național de artă „George Apostu”.

Corala „Ateneu” și-a început activitatea în 1923, ca o formație muzicală a învățătorilor din Bacău. După 1949, corul a funcționat fie sub egida Inspectoratului Școlar, fie a Sindicatului din învățământ.

„În prezent, are un statut propriu ființând drept Societatea Corală ‘Ateneu’ și, deși, a rămas a cadrelor didactice, nu mai are nicio legătură cu Inspectoratul Școlar Județean ori cu sindicatul. Însă, pentru a conserva tradiția și adevărul, ne păstrăm în titulatura formula de ‘cor al cadrelor didactice'”, dezvăluie profesorul Ion Bănică, actual dirijor al formației, cel care a împlinit luna trecută 81 de ani.

„Părintele” acestui cor a fost Ion Luca, preot, poet, dramaturg, dar și un reputat muzician. De altfel, Ion Luca a fost și primul dirijor al Coralei „Ateneu”, pe care l-a condus până în 1932. Bagheta de dirijor a fost preluată apoi de profesorul Alexandru Tiron, fost corist, care a condus formația până în 1941, iar după război Vasile Pârlea a dirijat corala timp de 15 ani. Corul a fost condus ulterior de profesorul Gheorghe Vrânceanu, iar din 1971 la pupitru s-a aflat neîntrerupt profesorul Ion Bănică.

Acesta spune că secretele longevității Coralei „Ateneu” au fost pasiunea, dăruirea și dragostea pentru muzica corală, precum și puterea de a depăși greutățile.

Prima recunoaștere publică a valorii formației corale băcăuane a venit destul de târziu, în 1972, la Concursul Național al Corurilor de Cameră desfășurat la Brașov, la care au participat 48 de formații, iar „Ateneu” a luat Trofeul „Gheorghe Dima” și Medalia de Aur acordată de un juriu în care se aflau Marin Constantin, dirijor al Corului Madrigal, compozitorul Dumitru Botez, precum și alți reputați specialiști ai muzicii corale românești.

Au urmat alte participări meritorii la festivaluri organizate în Bacău, Botoșani, Suceava, Iași, Buzău, iar în 1983 Corul „Ateneu” a fost invitat să concerte pe scena Ateneului Român din București.

„A fost un mare succes, după care a început cariera internațională a formației noastre cu turnee și participări, premiate, la festivaluri internaționale în Cehoslovacia, Polonia, Italia, Franța, Germania, Austria, Grecia, Elveția”, își amintește Gheorghe Gozar, fost membru al Coralei „Ateneu” mai bine de 20 de ani.

În 1983, Corala „Ateneu” înregistrează primul disc la Electrecord, iar din 2001 corul se dedică înregistrării a două CD-uri și susținerii în 2007 a unui concert vocal-simfonic, în care piesa de rezistență a fost „Gloria” de Vivaldi, la pupitrul orchestrei fiind maestrul Ovidiu Bălan.

Din anul 2003, Corala „Ateneu” nu a mai putut onora invitațiile de participare la festivaluri și concursuri interne, dar mai ales internaționale, din lipsa unei susțineri financiare.

„Au fost în fiecare an câte 10-15 asemenea invitații, venite din țările unde am mai concertat, dar și din Spania, Olanda și Italia. Ultimul concert a fost în Franța, unde în 2003, spre marea noastră bucurie, am câștigat Premiul I”, arată profesorul Bănică.

După 1990, multe coruri din țară, unele foarte valoroase, s-au desființat din motive financiare, pentru că multe societăți comerciale ce susțineau asemenea formații muzicale au dispărut. Nici corurile care erau finanțate de sindicate ori de casele de cultură nu au rezistat și a scăzut și interesul pentru spectacolele corale.

„Și pentru noi au fost momente foarte grele. În toată Moldova, în afară de județul Bacău, mai sunt doar două coruri cunoscute, la Iași, unul al Conservatorului și unul al Operei. Atât. Corala ‘Ateneu’ suplinește și un cor al Filarmonicii din Bacău și asta datorită maestrului Ovidiu Bălan, căruia i se datorează existența Orchestrei simfonice în Bacău, dar și continuarea activității corului nostru. Un om deosebit, un prieten al nostru. Am luptat împreună, el pentru Filarmonică, eu pentru cor, pentru a rezista timpului. Ne-am încăpățânat să menținem acest cor al cadrelor didactice, în memoria înaintașilor noștri, pentru profesorii minunați coriști din Bacău, care au adus la ‘Ateneu’ pasiunea lor pentru muzică, dar și bucuria de a fi împreună, de a comunica publicului câte ceva din bijuteriile muzicii corale, din trăirile minunate pe care aceasta le oferă”, mărturisește profesorul Ion Bănică. De altfel, în 2014 se împlinesc 91 de ani de la fondarea societății corale pe care o conduce de aproape 43 de ani.

De-a lungul anilor au fost introduse în repertoriul formației corale partituri dificile din opera simfonică universală, între care lucrări celebre din creațiile lui Mozart, Beethoven, Vivaldi, Strauss, Verdi, dar și piese corale românești de inspirație folclorică. Corala „Ateneu” a cântat în concerte alături de cunoscuți soliști de operă din România, Franța, Italia și Republica Moldova.

„Sunt impresionat de ceea ce a făcut, în timp, Corala Ateneu. Sunt convins că profesorul Bănică, dar și coriștii fac eforturi deosebite pentru a rezista în continuare. Se simte, în ultimii ani, o revigorare a muzicii corale, mai ales în jurul bisericilor. Acum, când muzica corală este depolitizată, farmecul și virtuțile ei trebuie să ajungă la oameni așa cum încearcă Corala Ateneu. Și nimic din ceea ce face nu este de prisos”, spune muzicologul și compozitorul Liviu Dănceanu, dirijorul Corului Arhaeus.

Corul Țărănesc din Oituz a fost înființat în 1903, ca un cor bisericesc și popular, de preotul doctorand Ion Tudorache, bunicul marii actrițe Olga Tudorache, cu sprijinul domnișoarei Elena Negropontes, viitoarea soție a generalului Eremia Grigorescu. După mai mulți ani, corul a fost dirijat de Valeriu Tudorache, fiul inițiatorului său, iar după decesul prematur al acestuia, a fost condus, 17 ani, de învățătorul Constantin Radu. Din 1964 este dirijat de profesorul Gheorghe Oprea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata