Cotaţia barilului de ţiţei Brent la cel mai scăzut nivel din iulie 2009

Prețul barilului de țiței Brent a coborât vineri, 12 decembrie, sub pragul de 63 de dolari, cea mai scăzută valoare din iulie 2009, după ce Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a anunțat pentru anul viitor o scădere a cererii de petrol, transmite Reuters.

Potrivit estimărilor IEA publicate vineri cererea mondială de petrol va crește cu 900.000 de barili pe zi în 2015, până la 93,3 milioane barili pe zi, cu 230.000 de barili pe zi mai puțin decât estima IEA în luna noiembrie, și un avans modest față de creșterea de 700.000 de barili pe zi înregistrată în acest an.

‘Astfel se explică principalele scenarii de pe piață iar stocurile vor fi substanțial mai ridicate în primul semestru din 2015’, a afirmat analistul Bjarne Schieldrop,de la compania SEB în Oslo.

În jurul orei 12,58 GMT, la Bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de țiței Brent cu livrare în luna ianuarie era cotat la 62,90 dolari, cu 78 de cenți mai puțin comparativ cu valoarea înregistrată joi seară. În cursul dimineții cotația a coborât până la nivelul record scăzut de 62,75 dolari.

De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna ianuarie a scăzut vineri cu 0,79 dolari, ajungând la 59,16 de dolari. În cursul dimineții cotația a coborât până la 58,80 dolari, cea mai scăzută valoare din iulie 2009.

De la un maxim de 115,71 dolari atins la mijlocul lunii iunie, cotația țițeiului Brent a scăzut cu peste 45%, afectată de o ofertă abundentă și o cerere restrânsă de aprecierea dolarului. În plus, investitorii sunt îngrijorați și de cererea energetică a primilor doi consumatori mondiali de petrol în condițiile în care economia chineză încetinește iar economia europeană este amenințată de stagnare.

În noiembrie, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să mențină plafonul oficial de producție la 30 de milioane de barili pe zi pentru următoarele șase luni, ceea ce a determinat o cădere a prețului barilului de țiței Brent până la cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata