Cotovelea susţine că România va fi 90% informatizată în următorii patru ani

Ministrul pentru Societatea Informațională, Alexandru Răzvan Cotovelea, a participat marți la Brașov, la o videoconferință cu primarii din județ, cu privire la finanțarea în perioada 2014-2020 la nivel local a tot ceea ce înseamnă informatizarea administrației locale, el susținând că în următorii patru ani România va fi informatizată în proporție de peste 90%.

„Dacă până acum sunt o serie de deficiențe și anumite probleme în utilizarea mijloacelor informatice, noi trebuie să ne asigurăm că primarii vor avea la dispoziție fondurile europene, Strategia care a fost discutată cu Comisia Europeană ‘România Digitală 2020’, astfel încât să opteze dânșii pentru varianta optimă care doresc a fi implementată la nivelul autorității locale, primării de municipii, orașe, comune”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, până în prezent au fost finanțate mai multe proiecte legate de informatizarea registrului agricol sau unele proiecte la nivelul primăriilor, care reduc costurile și cheltuielile administrative.

„Un important element ține de continuitatea acestor sisteme informatice și de pregătirea oamenilor. Funcționarii publici trebuie să primească în mod constant, coerent, formarea profesională de care au nevoie. Dacă acest lucru este bine organizat și bine structurat, și fondurile sunt la dispoziția primarilor, atunci cetățenii vor vedea cu adevărat ce înseamnă să ai o primărie informatizată, sisteme noi și moderne prin care se pot plăti taxele și impozitele, sau orice altă activitate pe care cetățeanul dorește să o aibă la nivelul administrației publice locale”, a explicat ministrul pentru Societatea Informațională.

În opinia sa, informatizarea primăriilor depinde foarte mult și de dorința primarilor și, până la urmă, fiecare autoritate publică locală decide dacă se va implementa sau nu un sistem informatic performant în sprijinul cetățeanului.

Ministrul a mai spus că un element important se referă la cofinanțarea proiectelor europene pentru că orice proiect necesită o anumită cofinanțare.

„Vrem să eliminăm presiunea acestor cofinanțări și obligativitatea de cofinanțare din partea administrațiilor publice locale. Dorim foarte mult să punem accent pe cofinanțările pe care consiliile județene trebuie să și le asume, urmând ca de la consiliile locale să vină doar o mică parte pentru acest cofinanțări. Eu spun că România, în următorii patru ani din acest punct de vedere va fi cu totul diferită față de România de acum. O vedem informatizată în proporție de peste 90%, cu servicii moderne pentru cetățeni, cu posibilitatea de plată a taxelor și impozitelor, folosind chiar și telefoanele inteligente pentru asemenea servicii. De asemenea, vedem o Românie bine asigurată și bine securizată din punct de vedere a atacurilor cibernetice”, a mai afirmat Alexandru Răzvan Cotovelea.

În ceea ce privește accesarea de fonduri europene, Cotovelea a precizat că ministerul are obligația de a comunica mult mai mult cu primarii și de a pune la dispoziția lor toate informațiile necesare în acest sens. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata