Covasna: Bagoly Levente – studentul care a ajuns pe bicicletă la Muntele Ararat

O bicicletă e mai ușor de parcat, mai ușor de întreținut decât o mașină și nici nu trebuie să treci cu ea pe la stația de benzină, dar nu acestea sunt motivele care îl determină pe Bagoly Levente din Sfântu Gheorghe să circule aproape tot timpul cu bicicleta, ci pasiunea pentru ciclism.

Tânărul în vârstă de aproape 26 de ani a parcurs în vara lui 2013 nu mai puțin 8.000 de kilometri cu bicicleta într-un circuit european de două luni, care a inclus 15 țări și 14 capitale, iar vara aceasta a străbătut pe două roți peste 3.500 de kilometri într-un circuit care a inclus Bulgaria, Turcia, Georgia și Republica Moldova. Însă mersul pe bicicletă nu îl practică numai pe timpul vacanțelor, ci chiar și pentru naveta de sfârșit de săptămână între Sfântul Gheorghe și Capitală, unde este student la Arhitectură.

Bicicleta lui nu este una obișnuită — este ‘Fixed Gear’, adică pinionul este fix si nu se poate învârti independent de butuc, prin urmare are o singură viteză, iar asta înseamnă că trebuie sa pedalezi continuu, altfel se oprește.

‘Asta mă face special printre cicloturiști, pentru că nu mai știu pe nimeni din țară care să meargă drum lung cu o astfel de bicicletă (…) Deci nu are mers liber, trebuie să pedalezi mereu (…) Avantajul e că din punct de vedere mecanic e simplă și nu prea are ce să se strice la o astfel de bicicletă’, a declarat marți,  Bagoly Levente. Cei peste 3.500 de kilometri până în Caucaz și înapoi i-a parcurs în 40 de zile și a ajuns și pe Muntele Ararat.

Prima bicicletă, un Pegas, a primit-o la vârsta de 6 ani de la bunicii lui și a fost ‘dragoste la prima vedere’. Visul său este să facă într-o bună zi înconjurul lumii pe două roți. ‘Nu e foarte mare planeta asta, dar e un vis pe care nu știu când am să-l realizez’, a mai spus acesta.

Tânărul obișnuiește și să facă naveta cu bicicleta între Sfântu Gheorghe, localitatea sa natală, și București, unde este student la Universitatea ‘Ion Mincu’. Cele două localități se află la o distanță de 200 de kilometri, pe care el îi parcurge pe bicicletă în 7-8 ore, în funcție de trafic.

‘Prima dată când a venit acasă de la București cu bicicleta m-a șocat, cu atât mai mult cu cât a făcut repede un duș și a mai pedalat încă 60 de kilometri până la Lacul Sfânta Ana. Eu sunt mai receptiv la asemenea inițiative, dar mama lui e îngrijorată din cauza șoselelor aglomerate (…) Aș putea spune că fiul meu face economii, pentru că nu prea trece pe la benzinării decât pentru răcoritoare’, a spus tatăl acestuia, Bagoly Miklos.

Vara trecută, studentul covăsnean a parcurs 8.000 de kilometri cu bicicleta până în Spania pentru a vedea creațiile arhitectului Antoni Gaudi, iar distanța dintre București și Barcelona a parcurs-o în 12 zile. Bagoly Levente a lucrat și la o firmă de bike courier din București, este jucător de bike polo, iar la facultate merge tot cu bicicleta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
1 Comentariu
  1. K2 spune

    …. ma inclin in fata ta cu stima si respect pt. pasiunea ta si pt. ceea ce realizezi. Multa sanatate, iti ureaza un biker amator.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata