Covasna: Palincă de caise premiată cu aur la un prestigios concurs internaţional desfăşurat la Viena

Pălinca de caise produsă de doi covăsneni, Fustos Imre şi Dezso Tibor, care deţin o mică distilărie în municipiul Sfântu Gheorghe, a fost medaliată cu aur la un concurs internaţional organizat recent la Viena.

Fustos Imre a declarat marţi, că ‘Destillata’ este unul dintre cele mai prestigioase concursuri de profil din Europa, iar anul acesta au participat 11 ţări. Pe lângă medalia de aur, cei doi covăsneni au mai câştigat patru medalii de argint şi două de bronz pentru produsele prezentate. Ei au fost singurii reprezentanţi ai României la această competiţie.

‘Destillata este unul din cele mai prestigioase concursuri, iar anul acesta ne-am luat inima în dinţi şi am zis că trebuie să încercăm. Participarea a avut ca rezultat şapte medalii, dintre care una de aur pentru palinca de caise. E un concurs important, au fost 11 ţări şi au fost prezentate în jur de 1.700 de mostre (…) Pentru noi are o foarte mare importanţă această participare pentru că am vrut să vedem unde ne situăm, iar rezultatele sunt o confirmare că suntem pe drumul cel bun şi că ne apropiem de elita producătorilor de palincă. Rezultatele sunt o confirmare specializată şi un argument în plus şi pentru consumator că produsul este bun şi de calitate superioară (…) Produsul premiat cu aur este curat, făcut numai din fructe şi are o aromă intensă de caise’, a declarat Fustos Imre.

Dezso Tibor a menţionat că produsele prezentate sub sigla lor, Potio Nobilis, au obţinut la acest concurs, pe bază de punctaj, şi calificativul ‘Cea mai bună calitate’.

În mica distilărie din Sfântu Gheorghe cei doi covăsneni produc 15 sortimente de băutură, printre care palincă de zmeură, afine, soc, porumbe şi pere pădureţe. Pălinca de zmeură a câştigat anul trecut titlul de campion absolut la Festivalul internaţional al pălincii desfăşurat în localitatea Gyula din Ungaria.

Cei doi covăsneni spun că prelucrează anual circa 1.000 de litri de alcool pur, prin urmare produc o cantitate mică de băutură.

‘Am început să facem pălincă din hobby, nu pentru ca să câştigăm bani din asta (…) Avem alte business-uri. Facem totul din plăcere, iar primul lucru la care ne gândim e să ne iasă ceva bun, curat şi de calitate. Deci nu cantitatea ne interesează, aşa că nu facem compromisuri’, a spus Fustos Imre.

Cei doi covăsneni vor ca pe viitor să lanseze şi o linie de fructe confiate care să fie servite alături de palincă pentru a-i sublinia calităţile, dar şi o gamă de produse maturate în butoaie făcute din lemn de măr, prun, vişin, etc, deci din esenţa lemnoasă specifică fiecărui fruct. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata