Covasna: Simo Julia, designerul care a făcut o modă din caftanele armeneşti

În liniştea casei de la Ilieni, un sat transilvan de lângă Sfântu Gheorghe, doamna Simo Julia transformă meşteşul în artă, trecându-şi delicat degetele peste ţesături. Mătăsurile alunecă leneş, iar soarele aşezat la pândă dincolo de fereastră începe să se rostogolească peste ele în străluciri şi umbre.

Ea îşi pregăteşte colecţia de designer etno pentru expoziţia din toamnă, de la Muzeul etnografic din Cluj. Va expune caftane armeneşti autentice şi stilizate şi doreşte să facă din tradiţie o modă.

Stilul vestimentar armenesc l-a descoperit în urmă cu câţiva ani, în timpul unei excursii făcute la Erevan împreună cu soţul ei. A fost cucerită de croială, de materiale, de decoraţiuni, dar mai ales de combinaţiile de culori. A luat la pas muzeele pentru a căuta modele tradiţionale armeneşti şi şi-a făcut tot felul de schiţe, pe care, odată revenită în ţară, le-a transpus în creaţii vestimentare. Simo Julia spune că veşmintele ei, puţin stilizate faţă de cele originale, se bucură de succes îndeosebi în rândul tinerilor.

Pasiunea pentru arta vestimentară şi-a descoperit-o de mic copil, cât a stat în preajma unei mătuşi care avea un atelier de croitorie în Ungaria.

‘Aveam o păpuşă de la mătuşa mea şi pe ea o îmbrăcam toată ziua. Mătuşa mea a condus un atelier de croitorie la Budapesta, dar după 1944 a venit acasă şi eu am tot stat pe lângă ea. Îmi făcea haine, dar eu mereu vroiam ceva diferit, vroiam să fiu altfel decât celelalte fete şi mereu ceream ceva în plus. Aşa am învăţat, lângă maşina ei de cusut, şi la facultate mi-a prins bine (…) Mi-a prins bine şi mai târziu pentru că mi-am îmbrăcat şi copii, şi prietenii şi am făcut şi bani din asta pentru că am făcut altceva decât se găseşte în magazin’, a spus Simo Julia.

Caftanele le asortează cu fuste largi şi creţe, cu cămăşi brodate, veste sau pantaloni bufanţi, pentru că ţine foarte mult ca hainele ei să fie comode şi plăcute la purtat.

‘Fusta, vedeţi, e largă, ca o antenă care preia energia pământului, pentru că nu numai de la soare primim energie. De asta le-am şi făcut aşa (…) Încerc să pun la modă să se poarte cât mai larg în partea de jos, pentru că energia pământului e foarte benefică pentru femei (…) E o modă pentru cine vrea să poarte altceva. Sunt şi modele de stradă, dar şi pentru diverse ocazii şi sunt foarte elegante şi comode. E ceva aparte, sunt unicat, nu dai greş cu ele niciodată. Am atâtea modele în cap, dar nu ştiu când o să am timp să le realizez’, îmi spune Simo Julia în timp ce ‘toarce’ aţa pe un mosorel.

Poartă o rochie bordo din catifea, una dintre creaţiile ei, tivită cu dantelă neagră croşetată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata