Covasna: Simo Julia, designerul care a făcut o modă din caftanele armeneşti

‘Purtam blugi, pantaloni evazaţi în tinereţe, în anii 70 era hipismul la modă. Dar eu mereu schimbam, adăugam ceva, coseam uneori şi la cursuri. Mereu m-am îmbrăcat altfel, ieşeam în evidenţă şi asta a contat şi la note în facultate, pentru că luam cu jumătate de punct, un punct mai mult’, spune Simo Julia, care a absolvit Institutul Politehnic din Cluj şi Școala Populară de Arte. Crede că fiecare femeie ar trebui să-şi găsească un stil vestimentar care să-i definească personalitatea şi mai ales să-şi pună în valoare feminitatea cu graţie şi decenţă.

Și soţul ei, Kalamar Gyorgy, pune mare preţ pe stil şi eleganţă.

‘Bunicul meu era tâmplar, dar fără pălărie, baston şi mănuşi nu ieşea din casă. Pe vremuri oamenii poate că nu aveau cămaşa potrivită, dar aveau guler şi-l puneau pe pieptul gol sau pe maieu. Eleganţa înseamnă respect faţă de tine şi faţă de semenii tăi. Contează foarte mult… Știţi, gestul acela când scoţi pălăria în semn de respect faţă de celălalt…’, spune Kalamar Gyorgy, ducându-şi mâna către borul unei pălării imaginare.

Simo Julia ne provoacă să introducem în vestimentaţia noastră de zi cu zi nu doar caftane, ci şi piese cu specific tradiţional secuiesc sau create după modelele purtate de nobilimea maghiară din Transilvania. O parte din creaţiile sale au fost prezentate în anul 2011 la Muzeul Naţional al Țăranului Român din Bucureşti în cadrul expoziţiei ‘Tradiţie în modă’. Nu-i place să-şi prezinte veşmintele pe scenă şi nici să vândă ‘de pe manechin’.

‘Eu lucrez în serie mică sau la comandă. Nu-mi plac manechinele care nu ştiu să prezinte rochia şi se arată pe sine (…) Pentru expoziţii am făcut mărimi mici pentru că sunt mai puţin căutate şi nu-mi place să vând piesele din expoziţie’, a mai spus Simo Julia.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata